Published On: Wed, Apr 11th, 2018

Youtube optužen da je ilegalno prikupljao podatke djece

Nakon skandala oko krađe podataka korisnika društvene mreže Facebook, šokantna saznanja isplivala su u javnost o Youtubeu, jednom od najpopularnijih siteova na svijetu.

Naime, više od 20 odvjetničkih i korisničkih udruženja optužilo je Youtube da prikuplja podatke o djeci i tako krši američke zakone o zaštiti djece.

Prijava je podnesena Federalnoj trgovinskoj komisiji (FZC), a u njoj se navodi da je ova kompanija prikupljala podatke djece mlađe od 13 godina.

Podnosioci prijave su zatražili od Googlea da promijeni sadržaje za mlađu publiku i od Youtube zatražili da plati visoku odštetu za ilegalni profit stečen preko navika djece.

Grupa tvrdi da je Google prikupio lične podatke djece mlađe od 13 godina, uključujući informacije kao što su broj telefona, njihove lokacije i aktivnosti, te to upotrijebio da bi im plasirao reklame bez roditeljskog pristanka.

“Google je, baš kao i Facebook, svoju pažnju usmjerio na veliku dobit umjesto na zaštitu privatnosti”, navodi Jeff Chester iz “Centra digitalne demokratije”, jedne od vodećih advokatskih grupa, a koja je učestvovala u podnošenju prijave.