Published On: Uto, tra 16th, 2013

YIHR BH: Vlasti u Hrvatskoj i BiH se moraju odrediti prema zločinima u Ahmićima i Trusini

Danas, 16. travnja, navršava se 20 godina od zločina u Ahmićima u kojima je ubijeno preko stotinu civila bošnjačke nacionalnosti, te zločina u Trusini u kojem je ubijeno šesnaest civila hrvatske nacionalnosti. Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske ovom prilikom želi ukazati da u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, i dalje postoje glasovi negiranja počinjenih zločina u Ahmićima i Trusini.
U procesu pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločin u Trusini se terete Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžića i Zulfikar Ališpago, kao i Rasema Handanović koja je ranije proglašena krivom za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.
U više slučajeva vođenih pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za zločin u Ahmićima i druge zločine osuđen je niz političkih i vojnih dužnosnika, između ostalih: Dario Kordić, Mario Čerkez, Zlatko Aleksovski, Tihomir Blaškić, Miroslav Bralo i dr. Iz presuda MKSJ-a proizilazi da se radilo o sistematskim zločinu označenom kao zločini protiv čovječnosti. Kako je utvrđeno, u ovim napadima civili su ubijani u svojim kućama, dok su pokušavali pobjeći iz sela, a njihova imovina i religijski objekti bili su spaljeni i uništeni, što ukazuje na etničko čišćenje usmjereno protiv ove populacije.
Danas, na dvadesetu godišnjicu zločina u Ahmićima i Trusini, apeliramo na političko vodstvo u Republici Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini da se jasno odredi prema ovim zločinima i prepozna prava žrtava.
Yihr Bih