Srijeda, 29 svibnja, 2024

YEE: Neka Srbija pokaže kako podržava viziju EU, a ne Rusije

Must Read

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD  Hoyt Brian Yee izjavio je da SAD podržavaju napore Srbije da se pridruži EU, ali “savjetuje” Beograd da jasno stavi do znanja zemljama članicama da je 100 posto posvećen pristupanju Uniji, a ne da je rastrzan bilo kakvim dvojbama ili suprotstavljenim interesima.

“Ne tražimo od Srbije da prekine veze s Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom. Ipak, Rusija ima viziju Balkana koja je nesumnjivo drugačija od vizije EU (i naše). Srbija bi trebala pokazati i djelima i rječima da podržava viziju EU, a ne rusku”, rekao je Yee.

On je to kazao u danas objavljenom intervjuu za grčku agenciju ANA-MPA sa sjedištem u Solunu, odgovarajući na pitanje kakvu je poruku želio poslati kada je rekao da Beorgad ne može sjediti na dvije stolice.

Yee je ocjenio da pojedine akcije koje je, kako tvrdi, “Srbija poduzela u znak podrške ruskim destabilizujućim, agresivnim stavovima, uključujući nedavno glasanje protiv rezolucije UN o ruskoj okupaciji i pokušaju aneksije Krima, nisu u skladu s politikom EU”, prenosi ANA-MPA.

“To znači da oni nisu u skladu sa samim srpskim težnjama ka EU. SAD i njihovi europski partneri podržavaju Srbiju, ne samo kroz razgovor, već i pružanjem pomoći, trgovinom i investicijama koje joj pomažu postići njen proklamirani cilj ka europskim integracijama. Ovaj stav nije nov, niti je neka relikvija prethodne američke administracije, to je trenutna američka politika. I to je ista poruka koju je Srbija opet čula od Bijeke kuće i State departmenta tijekom nedavne posjete prvog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića”, rekao je Yee.

Na pitanje da nezavisnost Kosova, koja je prije skoro 10 godina jednostrano proglašena, nije priznao određen broj zemalja i da su stanovnici Kosova i dalje među najsiromašnijima u Europi, Yee je ocijenio da je Kosovo ostvarilo “impresivan napredak, od kada ima nezavisnost u izgradnji demokratskih, multietničkih institucija”.

“Jasno je da zemlja i dalje ima mnogo posla pred sobom”, ocjenio je Yee.

On je dodao da će SAD nastaviti pomagati Kosovu da jača vladavinu prava, proširi svoju ekonomiju i bori se protiv korupcije.

“Vlada Kosova mora ubrzati reforme u ovim oblastima kako bi ojačala demokratske institucije i ekonomski rast. Kosovo bi, takođe, trebalo ojačati napore da normalizira odnose sa Srbijom kako bi postiglo napredak ka euoatlanskim integracijama i na kraju zauzelo svoje mjesto na koje ima pravo na međunarodnoj sceni”, poručio je Yee./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -