Published On: Čet, tra 25th, 2013

Yasushi Akashi u Haagu: Za masakr na Maraklama mogu biti krivi i Bošnjaci

Pred Vijećem Haškog suda danas je započelo saslušanje bivšeg specijalnog izaslanika generalnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) u bivšoj Jugoslaviji, japanskog diplomata Yasushija Akashija, izvještava novinar agencije Anadolija (AA). Akashijevo svjedočenje bilo je skandalozno, a istaknuo se tvrdnjom kako su pokolj na sarajevskoj tržnici Markale ‘mogle izazvati i granate Armije BiH’, a to je ujedno i ključna tvrdnja obrane Radovana Karadžića
Akashi, kojeg u Bosni i Hercegovini smatraju kontraverznim zbog bliskih veza sa srpskim vodstvom, pojavio se u Haagu kao svjedok odbrane na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine tokom agresije u BiH od 1992. do 1995. godine.
Karadžić je na početku iznio opasku kako će govoriti na engleskom jeziku, ‘koji je pravi pobjednik svih ratova 20. stoljeća’.
‘Bili ste impresionirani mojom veličinom. Da sam krupan čovjek…’, prisjetio se, uz smijeh, Karadžić detalja s više od 20 susreta s Akashijem, a što je japanski diplomat opisao i u svojoj knjizi.
Akashi je tvrdio da je cilj misije UN-a u bivšoj Jugoslaviji bio da se očuva mir, a ne da se on stvori. Pojasnio je kako su dužnosnici UN-a imali ozbiljne sumnje u pogledu odlaska u bivšu Jugoslaviju, ali da su europske zemlje pritiskale UN da se uključi, usprkos postojanju spomenutih sumnji.
‘Nije bilo mira koji bi se očuvao’, ocijenio je Akashi.
Po njegovim riječima, domaći faktori nisu bili pretjerano zainteresirani za dugotrajni prekid vatre.
Na pitanje Karadažića o ravnoteži vojnih snaga unutar BiH, Akashi je istaknuo da se ona stalno pomicala.
‘U početku su snage bosanskih Srba imale nadmoć, u jednoj fazi kontrolirale su 70 posto teritorija BiH. Ali, pri kraju sukoba, negdje poslije 1994., a svakako tijekom 1995., ravnoteža se mijenjala u prilog strane bosanskih i hrvatskih vojnih snaga. Strana bosanskih Srba je željela dugotrajnije prekide vatre, dok je strana bosanske vlade bila protiv bilo kakvog dugoročnog zamrzavanja vojne situacije. Došlo do izmjene ravnoteže i promjene u statusu naoružanih strana’, rekao je Akashi, prenio je novinar agencije Anadolija.
Nadalje, Karadžić je Akashija podsjetio na navode iz njegove knjige gdje je iznio tvrdnje da se kao posljedica aktivne vojne pomoći Amerike, Njemačke i islamskih država bosanskim i hrvatskim snagama, ukupna ravnoteža vojnih snaga promijenila u korist BiH i Hrvatske, a protiv srpske strane. Akashi je potvrdio te navode.
Akashi je govorio i o masakru na sarajevskoj tržnici Marakle.