Published On: Ned, lis 29th, 2017
#3rd |

WWF: Požari u Hutovom blatu nisu iznenađenje

Nekad  biser  Hercegovine, Park prirode Hutovo blato se isušuje i guši korovom. Broj ptica selica koje su nekoć boravile na tom području smanjio se za više od 30 posto od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a mnoge druge endemske i ugrožene vrste riba i biljaka također su u stalnom padu, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ali to nas ne bi trebalo iznenaditi. Ovo nije nova vijest za svakoga tko obraća pozornost na situaciju u ovom parku prirode od svjestkog značaja. Tijekom posljednjih deset godina Svjetska organizacija za zaštitu prirode  (WWF) aktivno radi na istraživanju stanja u Parku prirode Hutovo blato  i zagovara prijeko potrebnu revitalizaciju. Također svake godine u svibnju, na Dan Hutova Blata,  skreću pozornost na hitne izazove s kojima se ovo područje svakodnevno susreće. Pa ipak, Hutovo Blato i dalje gori, a bez neposredne i trajne obnove bit će potpuno uništeno čak i ranije nego su to početne WWF-ove analize pokazivale a to je do 2050.

Zašto nestaje Hutovo blato?

Zato nemojte biti iznenađeni još jednim požarom u močvarnom staništu  – umjesto toga budite šokirani činjenicama da je rješenje ovog problema ostvarivo, nije preskupo i poznato je već  više od 5 godina – ali još ništa učinjeno kako bi se obnovilo ovo močvarno blago, kažu u WWF-u.

“Razlog zašto se močvarni ekosustav Hutovog blata isušuje je lako shvatiti. Proizvodnja električne energije preusmjerava vodu  dalje od močvarnih područja, više od 50 poso vode u ljetnom razdoblju se oduzima Hutovom blatu. Iako je očito da se voda mora nastaviti koristiti za proizvodnju električne energije koju svi koristimo, istovremeno je moguće i spasiti Hutovo blato. U stvari, energetske tvrtke već plaćaju ogromne svote novca godišnje u ime “ublažavanja” svojih utjecaja na okoliš. Međutim ova sredstva se u pravilu ne ulažu u revitalizacijske radove na terenu koji su hitno potrebni  Hutovom blatu “, kaže Zoran Mateljak iz WWF-a u Bosni i Hercegovini.

O WWF-u

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljina prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x