Published On: Tue, Aug 8th, 2017

WSJ: ”Rusija se usudila dirnuti u američki svjetski poredak”

”Od Libije do Balkana, od Južne Afrike do Bliskog istoka, Kremlj nastoji urušiti svjetski poredak kojeg predvode Sjedinjene Američke Države”, za The Wall Street Journal pišu Eugene Rumer i Andrew S. Weiss.

Točno tako. Dvojica takozvanih stručnjaka i analitičara Centra za ruske i euroazijske studije ”Zaklade Carnegie za međunarodni mir” polaze od pretpostavke da cijeli svijet treba ostati pod kontrolom Washingtona, kao što je bilo desetljećima, dok u Rusiji vide opasnost urušavanja ovog projekta.

”Rusija se od nedavno počela ponašati kao regionalna sila i Putin je aktivan čak i u onim zemljama u kojima je utjecaj Moskve bio gotovo ravan nuli”, piše The Wall Street Journal. Rumer i Weiss navode”kako Moskva tako potkopava svjetski poredak predvođen Sjedinjenim Državama i iznova piše pravila međunarodne politike u svoju korist”.

”Putinova Rusija ide globalno. Od Libije do Balkana i Južne Afrike, Kremlj nastoji urušiti svjetski poredak kojeg predvode Sjedinjene Američke Države”, pišu stručnjaci ”Zaklade Carnegie” Eugene Rumer i Andrew S. Weiss.

”Bivši američki predsjednik Barack Obama je nazvao post-sovjetsku Rusiju samo regionalnom silom, ali sada to ne izgleda tako. U posljednjih nekoliko godina je Vladimir Putin Rusiju podigao na svjetsku razinu. Počeo je aktivno koristiti diplomaciju osmjeha i osobni šarm u onim zemljama u kojima je utjecaj Moskve bio gotovo ravan nuli. Ruska se prisutnost može vidjeti u većini dijelova Bliskog istoka, Europe, dijelovima Afrike, pa čak i Latinskoj Americi. Moskva je otkrila mnogo otvorenih mogućnosti i aktivno koristi podjele u zapadnom taboru”, žale se Rumer i Weiss, koji ni u jednom trenutku ne postavljaju pitanje jesu li te zemlje dragovoljno trpjele američki svjetski poredak ili su na to bila prisiljene.

Osim toga, sam izraz svjetski poredak kojeg predvode SAD, odnosno, američki svjetski poredak,potpuna je besmislica. Poredak može biti ili međunarodni, uz suglasnost svih članova međunarodne zajednice, ili može biti američki, nametnut silom ili drugim metodama. No, svakome je jasno da jedan poredak isključuje drugi i da ”američki svjetski poredak” ne može postojati.

”Program je jednostavan i jasan. Rusija jača svoj utjecaj na račun Washingtona i zbog pravila međunarodnog sustava kojeg su SAD izgradile i vodile od Drugog svjetskog rata”, nastavljaju autori.

Među alatima kojima se Moskva koristi u podrivanju demokratskog upravljanja su poticanja etničkih i vjerskih napetosti, izgradnja ispostava za prikupljanje obavještajnih podataka i projekcija svoje vojne moći. Rusija bi se rado popela na mjesto na kojem su SAD i njegovi partneri, ali će se to teško dogoditi. Međutim, ako Rusija nastavi ovim putem, Moskva će uspjeti nametnuti određene uvjete u nekim dijelovima svijeta i potkopati i uništiti američki međunarodni poredak u kojem postoje pravila ekonomske otvorenosti, demokratska odgovornost i vladavina prava. Moskva je posvećena tome da otuđi što više međunarodnih aktera iz tih struktura i sigurnosnih mjera na kojima je Washington teško radio nekoliko generacija. Putin se kladi na to da bi mogao iznova ispisati pravila međunarodne politike u svoju korist. Američke vođe i stratezi mu moraju pokazati da je pogriješio”, za The Wall Street Journal zaključuju Eugene Rumer i Andrew S. Weiss.

Članak ”analitičara” Rumera i Weissa ne zaslužuje dublju analizu, dok komentare prepuštamo čitateljima, vjerujući da će lako prepoznati apsurd u izjavama američkih ”stručnjaka” Zaklade za međunarodni mir Carnegie.