Published On: Sat, Jun 17th, 2017

WIGEMARK: Vrijeme je da se počne koristiti mehanizam koordinacije

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark smatra da je djelotvorno sprovođenje mehanizma koordinacije u BiH suštinski važno i da je vrijeme da se počne koristiti.

– Mehanizam je tu da unaprijedi koordinaciju i sprovođenje politika zemlje, te osigura djelotvorniju i efikasniju interakciju BiH i EU. Treba ga koristiti da bi se došlo do zajedničkih stavova o svim pitanjima u vezi sa EU, uključujući i upitnik, rekao je Wigemark.

On je za “Euroblic” istaknuo da će BiH sama odlučiti koliko joj vremena treba da odgovori na upitnik i koordinirane odgovore dostavi Europskoj komisiji u jednom dokumentu, te da je kvalitet mnogo važniji od brzine.

Govoreći o zakonima o trošarinama i bankama, Wigemark je rekao da su ovi zakoni važan element reformske agende, neophodan uvjet za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, kao i za financiranje velikih infrastrukturnih projekata širom BiH uz pomoć Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

– Kada je riječ o ovim zakonima nije bilo nikakvih pritisaka da budu usvojeni. Razgovarao sam sa nekim parlamentarcima o ovome pokušavajući objasniti glavne argumente, uključujući i posljedice u slučaju njihovog neusvajanja, rekao je Wigemark i dodao da nastavak reformi u BiH nema alternativu./HMS/