Published On: Čet, stu 29th, 2018

WIGEMARK: Popuna Doma naroda Federacije BiH nije pitanje međunarodne zajednice

Pitanje popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nije pitanje međunarodne zajednice, zbog čega smatramo da odluku treba donijeti SIP i to odluku koju će bazirati na zakonodavnom i ustavnom okviru – izjavio je danas u Sarajevu šef Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Naglasio je da je od iznimne važnosti formirati vlasti u BiH nakon parlamentarnih listopadskih izbora, ohrabrujući Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH da donese odluku o popuni Doma naroda, piše Fena.

Venecijanska komisija, kako je kazao, smatra da je za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH moguće primijeniti bilo koji od dva popisa stanovništva iz 1991. ili iz 2013. godine. Ova komisija savjetodavno je tijelo Vijeća Europe koje se bavi ustavnim i izbornim pitanjima te djelovanjem demokratskih institucija, a na njena mišljenja se oslanjaju institucije Europske unije.

Podsjetio je i da je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH, koji je tumač Daytonskog mirovnog sporazuma čiji je sastavni dio i Ustav BiH, za razliku od EU koja nema te ovlasti, iznio jasno mišljenje da se za popunu Doma naroda treba koristiti popis stanovništva iz 1991. godine.

– Stoga trebate izvući vlastite zaključke, ali najvažnije je da se donese odluka koja će na kraju biti i implementirana – zaključio je Wigemark.

Članovi SIP-a još nisu donijeli odluku o tome kako će se imenovati izaslanici u Doma naroda Parlamenta Federacije BiH odnosno hoće li se za broj mandata koristiti popis stanovništva iz 1991. ili 2013. godine./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare