Published On: Fri, Oct 23rd, 2015

WIGEMARK: Pitanje je dana kada ćete postati članicom EU, požurite…

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Trebinju da je za njega samo pitanje dana kada će BiH postati članicom Europske unije (EU), ali da na tom putu postoji niz prepreka, a ono na čemu EU insistira jeste prekogranična suradnja.

Ističući da je svjestan političkih i povijesnih okolnosti u ovoj regiji, Wigemark je naveo da je suradnju sa susjedima malo teže ostvariti, ali da se nada će se i to u skorije vrijeme prevazići, te da je EU spremna u tome pomoći.

– Trenutno BiH i EU prolaze kroz jedan važan proces, a to je da približimo BiH Uniji i da prođemo sve procedure kako bi BiH postala njen član. Danas se mi upoznajemo s onim što je potrebno učiniti da bi se pomoglo BiH na tom putu, istaknuo je Wigemark.
Podsjetio je da je Hrvatska već u EU, a Crna Gora blizu članstva.

– Treba da odredimo koji su to problemi i prioriteti koje treba riješiti na putu BiH ka EU, dodao je specijalni predstavnik EU u BiH, nakon razgovora s gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem.

– Trebinje je otvoren grad, grad koji želi implementirati najveće ljudske i europske vrijednosti u oblasti sloboda i života građana uopće, grad otvorenog srca, otvorenih ljudi koji želi jednako primiti i one koji u njemu nisu živjeli do devedesetih godina i one koji žele da se vrate u njega, istaknuo je Vučurević, navodeći da je Trebinje u tom kontekstu u potpunosti opredijeljeno za Europu.

Razgovarano je i o projektima koji se implementiraju na području Trebinja uz pomoć fondova Europske unije.