Published On: Ned, lis 2nd, 2016

WIGEMARK: Možda je vrijeme da se EU uključi u iznalaženje rješenja za Mostar


Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark smatra da su lokalni izbori važan dan za BiH jer su oni bit lokalne demokracije. Istaknuo je da je BiH zrela demokracija i da u takvoj državi nema razloga da izbori ne prođu u najboljem redu.
Prilikom posjeta jednom od biračkih mjesta u Sarajevu novinarima je kazao da Europska unija cijeni i podržava ovaj vid demokracije u kojem građani imaju mogućnost birati, javlja Fena.
Rekao je kako je važno očuvati integritet cjelokupnog demokratskog procesa, i da svi građani biraju onako kako žele, bez pritisaka, te stoga i EU ima međunarodne promatrače, ali i podržavaju domaće, kao što je koalicija šest nevladinih organizacija ”Pod lupom”.
– BiH je na jednom jako zanimljivom i važnom raskrižju. Država pokušava napraviti iskorak ka EU što mi podržavamo, međutim istovremeno, čini se, da postoje neke druge sile koje žele BiH zadržati na mjestu ili je povući nazad – naveo je Wigemark.
U vezi s neodržavanjem izbora u Mostaru osam godina kazao je da su u više navrata isticali kako je nužno da se održe lokalni izbori u tom gradu, ocijenivši nedopustivim da takvo stanje još traje.
– Mi kao EU nismo se do sada aktivno angažirali na iznalaženju rješenja, ali možda je vrijeme da se uključimo – istaknuo je Wigemark./HMS/