Published On: Pet, stu 6th, 2015

Wigemark: Budućnost u EU vam je bliža nego ikada, nemojte to prokockati


Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da trenutni odnosi između BiH i EU predstavljaju “povjesni momenat” i da je budućnost BiH u EU bliža nego ikada.
Dobra koordinacija unutar BiH je ključ da zemlja ostane na putu EU integracija, rekao je Wigemark, obraćajući se na Prvom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta koji je počeo danas u Sarajevu.
On je najavio da će u prosincu zasjedati Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU i Specijalni komitet formiran za ovu svrhu.
– Vaše preporuke će biti od značaja za uspostavljanje pravila, poručio je Wigemark članovima Odbora ukazavši na njegov značaj i kontrolu provedbe Reformske agende koju treba vršiti Parlament BiH.
On je naglasio da dodatna financijska sredstva EU mogu biti dana kada dođe do usvajanja strategija u oblasti transporta i životne sredine, te ukazao i na veliki broj neriješenih sudskih predmeta u BiH.
– Oko tri milijuna neriješenih sudskih predmeta je u BiH koji bi se mogli rješiti arbitražom, naveo je on.
Član Europskog parlamenta Tonino Picula naglasio je da je “prokopavanje tunela” u EU na vlastima BiH, te da su razlozi zastoja do sada bili unutarnje prirode.
– Otvara se prostor komunikacije u novom obliku. Danas ćemo odgovarati na pitanja koja se odnose na sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, precizirao je Picula.
Direktorica Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić predstavila je uspjehe BiH od prosinca 2014. godine, kada je usvojen novi pristup EU za BiH i projekte ostvarene u ovoj godini.
– Vijeće ministara zadovoljno je dinamikom provedbe mjera iz Reformske agende, kazala je Savić.
Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamenta BiH Nikola Lovrinović rekao je da će radom Parlamentarnog odbora doći do intenziviranja suradnje s Europskim parlamentom koja će postati dublja i efikasnija./Srna/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare