Subota, 13 srpnja, 2024

DOBRO JUTRO OHR! Ne bave se poljoprivredom, a dobijaju po 800 KM, dio zadrže, dio daju Lijanoviću, a nadležna tužiteljstva šute

Must Read


Konjičanin Dževad Lepara ugodno se iznenadio kada je od Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dobio rješenje kojim mu se isplaćuje 800 KM za poljoprivredne poticaje.

 

Njegovo iznenađenje bilo je i veće tim prije što, kako nam je jučer potvrdio, uopće nije ni zatražio bilo kakav poticaj od Ministarstva!

 

Osjećaj prevare

 

– Najprije sam od Ministarstva dobio rješenje na kojem je pisalo da sam dobio 800 maraka za neki poljoprivredni poticaj, pa mi je bilo čudno jer nisam aplicirao ni na kakav konkurs – kazao je Lepara.

 

No, on naglašava da je “samo glasao za Narodnu stranku Radom za boljitak”, na čijem su čelu braća Lijanović, od koji je Jerko i nadležni ministar. Lepara, također, kaže da mu je prije izbora rečeno da će im glasovi biti plaćeni.

 

– Rečeno nam je da ćemo dobiti 100 maraka za glas i plus 20 maraka ko bude nosilac liste za svakog glasača kojeg nađe – kazao nam je Lepara.

 

Tvrdi da je od tih 800 maraka uzeo 480, a ostalo je “predao u stranku”.

 

– Sada se osjećam prevareno, jer sam bez komada zemlje dobio sredstva iz budžeta, a ne od stranke – kaže Lepara.

 

Uska saradnja

 

Na ovakve skandalozne događaje ranije je upozorio Općinski odbor Saveza za bolju budućnost Konjic saopćenjem za javnost u kojem se, između ostalog, navodi da su “samo na području konjičke općine podijeljene stotine hiljada maraka ljudima koji se ne bave poljoprivredom, ali su članovi ili usko sarađuju s Lijanovićevom Narodnom strankom Radom za boljitak”. Na listi dobitnika poticaja od 800 KM, kako smo se uvjerili, nalazi se i Miralem Džino, predsjednik Općinskog odbora ove partije. Pokušali smo ga jučer kontaktirati, ali nije odgovarao na naše pozive.

 

Na listi onih koji su dobili “jednokratnu podršku” nadležnog federalnog ministarstva je i Mirjana Guska, direktorica nevladine organizacije “Centar života” iz Konjica. Na pitanje bavi li se poljoprivredom, iznenađeno je odgovorila da to nisu pare za poticaj, nego za “glasove”. I ona tvrdi da nije aplicirala ni za kakva sredstva kod nadležnog federalnog ministarstva.

 

– Iznenadila sam se kada sam dobila rješenje – kazala nam je Mirjana Guska.

 

Potvrdila nam je da je pokupila 20 glasova i rečeno je da će za svaki glas dobiti po 20 maraka. Od 800 maraka, koliko je dobila na svoj račun, i ona tvrdi da je dio vratila u stranku.

 

Od 179 osoba na listi, samo 10 ima gazdinstva

 

Iz Saveza poljoprivrednih udruženja općine Konjic naglasili su da je na listi od 179 osoba iz Konjica koje se nalaze na ovom spisku njih samo deset upisano u Registar poljoprivrednog gazdinstva i Registar klijenata, a čak 169 njih ne bavi se bilo kakvom  poljoprivrednom proizvodnjom!

 

 

Dnevni avaz

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -