Published On: Thu, Jun 9th, 2016

WASHINGTON: Rusi mogu pregaziti NATO za 60 sati

Američko Ministarstvo obrane izjavilo je da bi Rusija mogla pregaziti NATO za 60 sati, ali tvrdi da bi to bilo teže poslije 2017. godine, prenosi Sputnjik.

Pomoćnik zamjenika ministra obrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Michael Carpenter potvrdio je analizu korporacije ”Rand“ koja tvrdi da bi ruskim trupama bilo dovoljno najviše 60 sati da stignu do prijestonica Estonije i Letonije. „Nisam u tijeku da smo napredniji sada nego u vrijeme objavljivanja izvještaja“, rekao je Carpenter na sastanku Odbora za vanjske odnose američkog Senata, „ali sam siguran da ćemo to biti do kraja 2017, kada budemo imali dodatne snažne oklopne borbene brigade na istočnom krilu pakta“.

U izvještaju se zaključuje da onako kako je NATO trenutno razmješten on ne može uspješno da brani teritoriju svojih najizloženijih članica i poziva se na raspoređivanje otprilike sedam brigada na Baltiku. Carpenter je dodao da Pakt radi na jačanju obrambenih položaja u Istočnoj Europi, ali da Rusija ima geografsku prednost. „Rusija očigledno ima prednost u rastojanju i vremenu ukoliko bi odlučila da bude agresor u Baltičkim zemljama“, naveo je on. „Mi nastojimo da preraspodijelimo snage, zajedno sa vojnom opremom, da bismo mogli bolje da spriječimo rusku agresiju“.

Poljska i druge NATO članice počele su u ponedjeljak desetodnevne vojne vježbe, najskuplje u Istočnoj Europi od Hladnog rata. Istovremeno, Rusija nagomilava svoje oružane snage u blizini Ukrajine i upozorila je na bilo kakvo povećanje prisustva NATO-a u blizini svojih granica.

U srpnju će se zemlje-članice NATO-a sastati na samitu u Varšavi, gdje će „odlučiti o pojačavanju mehanizama odvraćanja i odbrane NATO-a i pojačanju napora za projektovanje stabilnosti van svojih granica“, navodi se u izjavi za medije.

Zašto bi Rusija gazila NATO, Estoniju i Letoniju, i zašto se uopće gomila ta tenzija između SAD-a i Rusije čovječanstvu uopće nije jasno. Premda stanovnici tih zemalja plaćaju vlastite vlade, jasno je da malo tko želi bilo kakve sukobe na relaciji Rusija NATO.