Published On: Uto, lip 21st, 2016

Washington razmatra kako ekonomski pomoći BiH

Tim ekonomskih eksperata Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) boravio je proteklih dana u BiH kako bi utvrdio opcije za novu američku financijsku podršku našoj državi, saznaje “Avaz”.

Riječ je o aktivnostima koje su u vezi s predloženim zakonom o formiranju američko-bosanskohercegovačkog fonda s budžetom od 30 milijuna dolara u 2016. godini, a koji se već određeno vrijeme nalazi u proceduri u Kongresu SAD.

“Avaz” podsjeća da se radi o aktu koji su predložili republikanski senator Roger Wicker i demokratska senatorica Jeanne Shahcen, a čiji je cilj da doprinese oživljavanju razvoja privatnog sektora, posebno u malim i srednjim poduzećima, pomogne privredi BiH u cjelini, te pruži mogućnosti za veći priliv američkih investicija.

Kako je preneseno “Avazu”, ekonomski eksperti USAID-a utvrđuju efikasnost ovog pristupa, koji utvrđuje navedeni zakon te njegovu primjenjivost u BiH.

– Stručnjaci su BiH razmatrali mogućnosti primjene načina koji je predložen u Kongresu, ali i druge opcije. Njihovo mišljenje bit će uzeto u obzir kada se bude odlučivalo o prijedlogu – naveo je izvor “Avaza”.

Prijedlog zakona, na 15 stranica, predviđa mjere za jačanje privatnog sektora, poboljšanje produktivnosti u postojećim poduzećima, stvaranje novih  radnih mjesta.

U zakonu je propisano da će fondom upravljati upravni odbor koji se sastoji od američkih građana koje imenuje predsjednik SAD u konsultacijama s administratorom USAID-a.