Published On: Ned, srp 15th, 2018

WASHINGTON POST O POVIJESNOJ UTAKMICI: Ovo je jako trebalo Hrvatskoj

Hrvatska trobojnica vijori se na krovovima auta i visi ispred kafića dok mladi i stari odjeveni u iste dresove prepričavaju priče o slavlju na glavnom zagrebačkom trgu, opisuje reporter Washington Posta atmosferu u Zagrebu ovih dana. Brišu suze dok gledaju reprize prethodnih utakmica priznajući kako je Hrvatska rijetko kad bila ovako sretna, prenosi poral Index.hr

“Ovaj osjećaj može se usporediti samo s kolovozom 1995. godine kad smo dobili rat”, izjavio je za The Washington Post novinar Vlado Vurušić.

Država veličine Kentuckyja je u 26 dana dobila utakmica koliko SAD u 68 godina, uspoređuje The Washington Post naglašavajući kako je to najmanja država u finalu od Urugvaja 1950. godine.

Uspjeh koji je zemlji bio potreban

U Hrvatskoj se uspjeh reprezentacije gleda kao eksplozija zanosa koji je državi jako trebao.

Hrvatska ima mir, turizam i demokraciju, ali u 27 godina neovisnosti ni izbliza nije postigla ono što je planirala. Ekonomija nakon godina recesije i lošeg upravljanja u gorem je stanju nego prošlog desetljeća. Populacija se smanjila 6 posto, a mladi ljudi odlaze vani u potrazi za poslom. U inozemstvu su i mladi igrači nogometa koji igraju za elitne europske klubove.

Građani Hrvatske, kako piše The Washington Post, nisu ovo očekivali. Hrvatski nogometni savez prepun je korupcije, a nogometna momčad bila je dio bolesti države.

No nakon utakmice s Argentinom te poslije Engleskom, Hrvatska je osvanula u bojama reprezentacije.

Četiri nogometna tjedna trebala su zemlji da oprosti Modriću

The Washington Post Hrvatsku opisuje kao zemlju kojoj je na vlasti stranka desnog centra u koaliciji s nacionalnim manjinama, a kod mladih je prisutna politička apatija. Navodi se da je nezaposlenost 8,9 posto, što je jedna od najviših u EU.

Nogomet je u Hrvatskoj izuzetno važan i igra centralnu ulogu u identitetu zemlje. I The Washington Post spominje zagrebačku utakmicu između Dinama i Crvene Zvezde iz 1990. godine, kad su se sukobili hrvatski I beogradski navijači, što je bio početak rata.

I The Washington Post spominje bijeg Zdravka Mamića te ulogu Luke Modrića u sudskom procesu. Trebala su četiri nogometna tjedna da se oprosti Modriću, piše The Washington Post.

Neovisno o rezultatu, u ponedjeljak se očekuje neradni dan

Hrvatska godinama niže sportske uspjehe, uključujući i treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, no ovogodišnja momčad stigla je do vrhunca. Građani Hrvatske očekuju da u ponedjeljak, izgubila reprezentacija ili ne, mnoge trgovine neće raditi. Momčad će sletjeti u Zagreb i autobusom otići na glavni trg, gdje se procjenjuje da bi ih moglo dočekati i do 100.000 ljudi, piše The Washington Post.

“Ovo nam je potrebno – Amerikanci, Englezi i Francuzi imaju velike zemlje i posjeduju nuklearnu bombu. Oni su na vrhu svijeta. Ne treba im bijeg iz anonimnosti. Ali mi smo Hrvatska. Sve što imamo su atomski igrači”, rekao je Ćiro Blažević za The Washington Post. /hms/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare