Published On: Čet, ruj 14th, 2017

WASHINGTON: Ministrica Pendeš sa zamjenikom ministra obrane SAD Shanahanom

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš susrela se u Pentagonu sa zamjenikom ministra obrane SAD Patrickom Shanahanom s kojim je razgovarala o obrambenoj bilateralnoj suradnji Bosne i Hercegovine i SAD i euroatlantskom putu BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Za ministricu Pendeš je upriličen svečani doček, uz visoke vojne počasti i intoniranje himni BiH i SAD.

Ministrica Pendeš se zahvalila zamjeniku ministra obrane SAD Shanahanu na izuzetnoj podršci Sjedinjenih Država stabilnom sigurnosnom sustavu Bosne i Hercegovine i istrajnosti SAD-a u pružanju pune podrške Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima ka pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u i u tom smislu dostizanju standarda i operativnih sposobnosti kroz brojne programe suradnje i podrške koju SAD pružaju Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH.

Fokus razgovora je bio na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) i aktivnostima koje Ministarstvo obrane BiH čini u tom pravcu, ali i ukupna bilateralno-obrambena suradnja SAD i Bosne i Hercegovine.

Istog dana ministrica Pendeš sastala se u Washingtonu s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandrom Alvargonzalesom, kao i zapovjednikom Nacionalnih gardi SAD generalom Josephom Lengyel-om.

Pendeš je potvrdila opredjeljenje u snažan partnerski odnos BiH i SAD-a u oblasti obrane i ovom prilikom zamjeniku ministra obrane Shanahanu, kao i pomoćniku glavnom tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandru Alvargonzalesu i zapovjedniku Nacionalnih gardi SAD generalu Josephu Lengyelu prezentirala ostvarene rezultate u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine i preostalim izazovima u ovom procesu, implementaciji dokumenta Pregleda obrane, nastavku učešća BiH kao NATO partnera u Misiji Odlučna podrška (Resolute support), kao i druge aktivnosti značajne za euroatlantski integracijski proces Bosne i Hercegovine.

S američke strane, zamjenik ministra obrane Shanahan, ali i ostali sagovornici, iskazali su spremnost SAD za daljnji intenzivni doprinos i podršku Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH i izražena je nada da će Bosna i Hercegovina unaprijediti vlastite napore u dostizanju postavljenih ciljeva.

Bilateralni sastanci na visokoj razini su upriličeni u okviru radne i službene posjete izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH Sjedinjenim Američkim Državama i predstavljaju kontinuitet partnerskih odnosa BiH i SAD./HMS/