Published On: Pet, ožu 14th, 2014

Washington brine zbog pranja novca i narko-bosova u BiH!

Sjedinjene Države (SAD) zabrinute su intenzitetom pranja novca u Bosni i Hercegovini i smatraju kako vlasti i agencije za provođenje zakona moraju poduzeti snažnije mjere u borbi protiv te vrste kriminala, navodi se u najnovijem izvještaju State Departmenta za 2014.godinu, saznaje bh.. tiskovna agencija Patria (NAP).

Naime, ured State Departmenta za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provođenje zakona svake godine objavljuje izvještaj o aktivnostima država iz te oblasti.

Izvješće se sastoji od dva dijela, u prvom su aktivnosti država u pogledu borbe protiv narkotika, dok se u drugom dijelu tretira pranje novca i financijski kriminal kao kaznena djela duboko povezana s trgovinom narkoticima.

Najnoviji izvještaj je, kako saznaje NAP, objavljen 3. ožujka, a BiH je posebno tretirana u oba dijela izvještaja. U pogledu pranja novca, BiH se nalazi u drugoj kategoriji od moguće tri – među zemljama koje izazivaju zabrinutost, ali nisu najgore. Nakon nedavnog odbijanja usvajanja zakona o pranju novca nije isključeno da BiH padne iu najlošiji kategoriju.

Kako se navodi u izvještaju, State department prati, ne samo zakonodavstvo država koje su pod monitoringom nego i aktivnosti agencija za provedbu zakona i vlasti u primjeni tih zakona.

U drugom dijelu izvješća koji tretira borbu protiv trgovine ilegalnim narkoticima, SAD navodi kako je naša zemlja uglavnom tranzitna točka za pošilje koje iz jugozapadne Azije idu prema zapadnoj Europi.

– Kapaciteti državnih agencija za provođenje zakona i sigurnosnih institucija su još uvijek ograničeni, posebno na državnoj razini – navode iz Washingtona.

U izvještaju se spominje tvrdnja policije RS da su prošle godine povećali zaplijene droga za 30 posto. BiH surađuje s međunarodnim partnerima, i prošle godine je sudjelovala u međunarodnoj akciji u kojoj su bile uključene i Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

– Unatoč pozitivnim koracima, bilo je premalo uhićenja najviših vođa trgovine narkoticima. Postoji percepcija među nekim lokalnim nevladinim organizacijama da je to zbog njihove financijske moći i političkih veza – ističe se u izvještaju.

Također, SAD napominje da imaju dobru suradnju s državnim policijskim agencijama i Upravom za neizravno oporezivanje, iako te institucije imaju problema s financiranjem i brojem uposlenih. No, svi oni, kako se navodi, zajedno rade kako bi prevazišli probleme i imali učinkovitu borbu protiv lokalne i međunarodne trgovine drogom.


uskrs ephzhb