Published On: Pon, svi 24th, 2021

Wall Street Journal: Troje radnika laboratorija u Wuhanu razboljelo se još 2019.

Troje istraživača s Instituta za virologiju u kineskom gradu Wuhanu (WIV) zatražilo je bolničko liječenje u studenom 2019. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je Kina objavila pandemiju covida-19, izvijestio je u nedjelju The Wall Street Journal, pozivajući se na dosad nepoznato američko obavještajno izvješće.

Američki dnevni list napisao je da izvještaj, koji donosi svježe detalje o broju oboljelih istraživača, trenutku njihova oboljenja i njihovim posjetima bolnici, može osnažiti pozive na širu istragu o tome je li koronavirus mogao pobjeći iz laboratorija, prenosi Reuters.

WHO održava sastanak o drugoj fazi istrage

Izvještaj se pojavio uoči sastanka glavnog tijela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja će raspravljati o sljedećoj fazi istrage o podrijetlu covida-19. Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost nije imala komentar na pisanje The Wall Street Journala, ali rekla je da administracija predsjednika Joea Bidena i dalje ima “ozbiljna pitanja o prvim danima pandemije, uključujući njeno izvorište u Narodnoj Republici Kini”.

Dodala je kako američka vlada surađuje s WHO-om i drugim državama na stručnoj procjeni podrijetla pandemije “koja neće biti podložna utjecajima ili politizaciji”.

“Nećemo davati izjave koje prejudiciraju tekuću studiju WHO-a o izvoru virusa SARS-CoV-2, ali bilo nam je jasno da bi međunarodni stručnjaci trebali temeljito procijeniti razumne i tehnički vjerodostojne teorije”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

The Wall Street Journal je objavio da su sadašnji i bivši američki dužnosnici, upoznati s obavještajnim podacima o istraživačima u kineskom laboratoriju, iznijeli čitav niz stavova o snazi dodatnih dokaza koji podupiru izvještaj, dok je jedna neimenovana osoba rekla da je potrebna “daljnja istraga i dodatni dokazi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Američke Države, Norveška, Kanada, Velika Britanija i druge zemlje u ožujku su izrazile zabrinutost zbog studije o podrijetlu covida-19 koju je izradio WHO te pozvale na dalje istraživanje i potpuni pristup svim relevantnim podacima o ljudima, životinjama i drugim podacima o ranim fazama epidemije. Washington želi ishoditi bolju suradnju i transparentnost Kine. U nedjelju kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Kina: Bijeg virusa iz laboratorija je malo vjerojatan

U nedjelju je kinesko ministarstvo vanjskih poslova primijetilo da je skupina znanstvenika WHO-a zaključila kako je “bijeg” virusa iz laboratorija iznimno malo vjerojatan, a nakon posjeta wuhanskom virološkom institutu u veljači. “SAD nastavlja pretjerivati s teorijom curenja virusa iz laboratorija. Radi se o zabrinutom traženju izvora pandemije ili pokušaju skretanja pozornosti?” odgovorilo je kinesko ministarstvo na zahtjev The Wall Street Journala za komentarom.

Trumpova administracija rekla je kako sumnja da je virus pobjegao iz kineskog laboratorija, što Peking poriče. Jedan dokument američkog State Departmenta objavljen potkraj Trumpova mandata kaže da “američka vlada ima razloga vjerovati kako je nekolicini istraživača WIV-a pozlilo u jesen 2019. godine, prije prvog utvrđenog slučaja koronavirusa, sa simptomima koji su u skladu s covidom-19 i uobičajene sezonskom gripom”. U izvještaju se ne navodi o koliko se istraživača radi.

Kina je WHO-ovoj istraživačkoj skupini odbila dati neobrađene podatke o prvim slučajevima covida-19, izvijestio je Reuters u veljači, što bi potencijalno moglo zakomplicirati razumijevanje kako je pandemija započela.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x