Published On: Ned, pro 4th, 2016

VULIN: Ustaše su kraj Jasenovca otkrile spomen ploču "Za dom spremni"


Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelirao je danas na Europu da osudi, kako je naveo, bujanje fašizma u jednoj zemalja članici EU ocjenjujući da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama. ” Upozoravamo i hrvatsku javnost i čatav svijet da se fašizam u Hrvatskoj ponovno budi ” ”, rekao je Vulin komentirajući to što su veterani HOS-a u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora, otkrili spomen-obilježje na kojem je uklesana ustaška parola ” Za dom spremni ”.
Kako kaže, to više nije pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju.
” Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može, bez duboke tuge, vidjeti takvu vijest i da ne kaže da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina tisuća nevinih žrtava ponovno pokazuju fašistički simboli ‘ ‘, rekao je Vulin. Ističe i da se tako nešto može očekivati ​​od zemlje u kojoj se predsjednijk države slika s ustaškom zastavom i kaže da u tome ne vidi ništa sporno. ” Onda možete očekivati ​​da se tako nešto dogodi iu Jasenovcu, na najvećem stratištu ”, rekao je Vulin.
Navodeći da to nije više pitanje ni za Srbiju, pa čak ni za Hrvatsku, Vulin je ocjenio da je to pitanje za svijet i na prvom mjestu za EU dokle će šutjeti. ” Kada bi netko postavio ploču s rečenicom ‘Zi Heil’ u Mathauzen da li bi šutjeli? Da li bi na stratištu stotine tisuća Židova, stratištu stotine tisuća svih onih koje su nacisti pobili mogli trpe da netko napiše ‘Zi Heil’. Zašto onda mogu ćute kada se na stratištu stotina tisuća i Srba i Židova i Roma pojavi – ‘Za dom spremni’ ”, zapitao se Vulin. Kako kaže, to je pitanje o kojem ovisi ne samo ljudskost, već od koga ovisi i kako ćemo se ponašati u budućnosti, odnosno da li ćemo dozvoliti da se najmračnije i najgroznije snage koje su ikad postojale na ovim prostorima ponovo vraćaju. ” Svaki zločin koji je nekažnjen se ponovi, ili prijeti da se ponovi. Zato apeliram na Europu da zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemalja, članici EU ”, rekao je Vulin ocjenjujući da su svi jako zabrinuti ako su to vrijednosti koje treba da se promoviraju u EU.