Published On: Pet, velj 21st, 2014

Vukšić: Treći entitet je rješenje pitanja o Bosni i Hercegovini

Tijekom saborske rasprave postavilo se i pitanje zaštite Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH kroz treći entitet.

Boro Grubišić kazao je da je Hrvatska kao članica EU dobila povijesnu šansu da preuzme inicijativu u Uniji za konačno rješavanje ustavne i drugih kriza u BiH.

Boro Grubišić pohvalio premijera što je išao u Mostar

– Mislim da ovu povijesnu šansu ne smijemo propustiti – rekao je.

Čestitao je premijeru što je u pravi trenutak otišao u Mostar čime je pokazao i dokazao zainteresiranost Hrvatske za rješavanje stanja.

– Sada se treba uključiti i dati hrvatska stajališta u svezi Bosne i Hercegovine. S tri entiteta imamo puno manji broj administracije, jeftiniju državu i državu koju će sva tri naroda doživljavati kao svoju i to se ne treba uopće stidljivo govoriti. To treba jasno i glasno reći u Saboru – rekao je.

Branko Vukšić (Laburisti) složio se Grubišićem da ne samo da treba razmišljati o trećem entitetu u Bosni i Hercegovini, već da treba ozbiljno nametnuti razgovor o toj temi.

– Mislim da je treći entitet rješenje pitanja o Bosni i Hercegovini – ustvrdio je Vukšić.

Hodžić: To je nedopustivo

Zastupnik nacionalnih manjina Nedžad Hodžić, zbog izrečenoga, što smatra grubim narušavanjem integriteta i ustavnog rješenja susjedne BiH, zatražio je stanku.

– Smatram to nedopustivim u ovom parlamentu i želim da se o tome progovori – kazao je.

Nedžad Hodžić zamolio je zastupnike da se, kada govore o BiH, koja je međunarodno priznata zemlja, ne prelaze granice.

– Treći entitet je crtanje granica, a kada su se crtale granice BiH prije dvadesetak i više godina, to crtanje nije donijelo nikakvo dobro narodima. BiH je pretrpjela strašan rat, platila je cijenu svih političkih igara i s lijeva i s desna i ja molim da se suzdržimo od crtanja, barem u ovom Parlamentu, od crtanja nekakvih novih podjela, nekakvih novih granica – rekao je.

U raspravu se uključio i predsjedavajući Josip Leko napominjući da je traženje rješenja za ravnopravnost u BiH na demokratski način rasprave.

– Nije nikakvo uplitanje nego iznošenje političkog stava. To čak nije iznošenje političkog stava institucija kao što je Sabor nego je to stajalište pojedinih zastupnika i klubova. I sve dok je u okviru demokratskih pravila postupanja u Saboru nitko im ne može oduzeti riječ da iznose svoje politička stajališta – poručio je.

Gordan Jandroković (HDZ) prozvao je Hodžića da je zloupotrijebio institut stanke.

– Možda bih vas mogao pitati kao hrvatskog državljana, zar vas ne smetaju pozivi na ukidanje kantona? Zar vas ne smeta što hrvatski narod kao konstitutivni jednakopravni narod u BiH na papiru takav nije i u stvarnosti, u stvarnome životu? Pa da ste možda nastupili tako pa onda sve to stavili u balans onda bi vaše izlaganje bilo vjerodostojnije. Na ovaj način čini mi se da ste ipak skrenuli pozornost samo na jedan dio priče, a nedovoljno objektivno govorili o stvarnom stanju u BiH – izjavio je.

Ustvrdio je da je BiH država tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba i da će kao takva ostati ili je neće biti. Legitimnim smatra da se u Saboru raspravlja i iznose različite ideje o tome kako bi BiH trebala izgledati.

HDZ-ov Frano Matušić je pak kazao da se Hrvati u BiH u praksi ne osjećaju kao konstitutivan narod, a dodaje da i dalje nije riješeno ni pitanje granice s tom zemljom.

– Prema tome, Hrvatska je dužna da u ovom procesu stabilizacije i pridruživanja BiH EU iskoristi sve instrumente kako bi taj status Hrvata izjednačile s drugim konstitutivnim narodima i kako bi se Hrvati počeli vraćati na područje tzv. Republike Srpske. I to je doista prilika da s ovim procesom približavanja utječemo na politiku u zemljama u kojima jesu Hrvati – vjeruje Matušić.

 

24sata.hr