Published On: Čet, ožu. 9th, 2017

VUKOJA: Umjesto partnerstva SDA Hrvate doživljava kao neprijatelja kojeg treba politički razvlastiti

To što na jučerašnjem sastanku HDZ BiH i SDA nije postignut nikakav napredak o pitanju izmjena Izbornog zakona, već su, prema riječima Bakira Izetbegovića, ponovljeni stari stavovi za sociologa Ivana Vukoju je još jedan u nizu pokazatelja da SDA sustavno i strateški zastupa i provodi unitarističku agendu.

-Postaje sve očitije da SDA hrvatske predstavnike ne doživljava kao partnere u Vladi i Parlamentu s kojima treba graditi Federaciju i Bosnu i Hercegovinu, nego kao neprijatelja kojeg treba politički razvlastiti i “eutanazirati”, izjavio je Vukoja za Hrvatski Medijski Servis.

Upitan zbog čega SDA stalno nameće druga pitanja kao prioritetna, a izmjene izbornog zakona konstantno gura na začelje, Vukoja kaže kako se radi o različitim unitarističkim metodama i tehnikama, kao što je tehnika “kuhanja žabe”, koje SDA koristi u odnosu prema Hrvatima.

-Ako polako zagrijavate vodu u loncu žaba neće iskočiti jer kad shvati o čemu se radi, bit će već kasno jer će biti napola skuhana. Ako bi vodu naglo zagrijali žaba bi se opekla i refleksno iskočila iz lonca. Također, koriste i tehniku “dobrog i lošeg policajca”. SDA svjesno stvara privid kako ima razumijevanja za hrvatsko pitanje i kako je spremna o tome razgovarati i tražiti rješenja, ali rješenja nikako da se nađu, stavovi nikako da se približe pa se razgovori i traženja nastavljaju i nastavljaju, pojašnjava Vukoja odnos SDA prema rješavanju za Hrvate prioritetnih političkih pitanja.

Pored mekog esdeaovskog unitarizma u zelenim plišanim rukavicama, u isto vrijeme na političkoj sceni su, dodaje, i zastupnici otvorenog nacional-socijalističkog šovinizma.

-Oni Hrvatima negiraju bilo kakav oblik konstitutivnih prava, prijete ratom i revolucijom, koristeći pri tom svaku priliku da SDA optuže za izdaju, popustljivost i ispunjavanje svih želja Draganu Čoviću i HDZ-u. Stoga SDA ima krasan alibi za novu rundu razgovora u kojima se ponovno ništa neće dogovoriti, sve dok žaba jednom ne bude iscrpljena, omamljena i skuhana, odnosno, iseljena, demotivirana i asimilirana, zaključuje Vukoja.

Na pitanje što HDZ i hrvatski politički predstavnici mogu i trebaju poduzeti da bi bošnjačku stranu prisili na izmjene Izbornog zakona kojima bi se spriječilo ponavljanje majorizacije Hrvata nakon izbora 2018.-te, Vukoja kaže kako, za početak trebaju inzistirati na tome da se SDA izjasni jesu li im hrvatski politički predstavnici politički partneri ili ratni neprijatelji, a onda svoju politiku prilagoditi odgovoru kojeg dobiju./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer