Published On: Ned, sij. 28th, 2018

VUKOJA: Presudu u predmetu “Sejdić- Finci” provesti u skladu s temeljnim, nadkrovljujućim, ustavnim načelom BiH

Presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” moguće je provesti tako da se ne ruši temeljno nadkrovljujuće ustavno načelo, kako ga je definirao i Ustavni sud BiH, a to je da je Bosna i Hercegovina država tri konstitutivna naroda i svih građana, kaže u izjavi za Hrvatski Medijski Servis sociolog Ivan Vukoja.

Problem nastaje zato što bošnjačke stranke žele ove presude zlorabiti za pretvaranje Federacije BiH u građanski, tj. bošnjački entitet. Oni bi presudu proveli tako što bi izbrisali nacionalne odrednice ispred članova Predsjedništva BiH, a Federaciju BiH u kojoj su Bošnjaci tri i pol puta brojniji zadržali kao jednu izbornu jedinicu za izbor oba člana Predsjedništva BiH. Tada bi se, istina,  mogli kandidirati svi građani s pravom glasa, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina, no, jasno je, da bi zbog brojčane premoći oba člana Predsjedništva izabrali građani Bošnjaci, što bi značilo eliminaciju Hrvata kao konstitutivnog suverenog naroda iz državnog vrha zemlje, pojašnjava Vukoja za HMS.

On kaže kako treba poći od temeljnog nadkrovljujućeg ustavnog načela “konstitutivnosti naroda i građana”, definirati ad hoc izborna područja u Federaciji BiH, s većinskim hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom i onda svima omogućiti kandidiranje.

Kada se tako postave stvari, dvojica kandidata koji dobiju najveći broj glasova birača, bez obzira na nacionalnost, predstavljat će i konstitutivne narode i građane, kaže Vukoja.

On ističe kako stranke HNS BiH podržavaju takav pristup, no, pod izlikom kako to vodi “daljnjoj podjeli zemelje” protive mu se bošnjačke stranke, zbog čega nije moguće osigurati dvotrećinsku većinu za izmjenu Ustava BiH, što je pretpostavka za provedbu presuda Suda u Strasbourgu.

Zapravo se radi, kaže Vukoja, o iluziji, kako se presuda Suda u Strasbourgu može istrumentalizirati za  nametanje građanskog koncepta BiH, odnosno pretvaranje BiH u bošnjačku državu, a najprije Federacije u bošnjački entitet.

Ne možete provesti presude suda u Stasbourgu tako da srušite temeljno nadkrovljujuće ustavno načelo, kako ga je definirao i Ustavni sud BiH, a to je konstitutivnost naroda, zaključuje Vukoja, jer time rušite temelje Bosne i Hercegovine, odnosno Bosnu i Hercegovinu. /HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer