Published On: Uto, lis 9th, 2018

VUKOJA: Izborom dva bošnjačka člana u Predsjedništvo BiH brutalno su prekršili Daytonski sporazum

Izbor Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsedništva BiH akt brutalnog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, rekao je Vukoja.

Izborom Željka Komšića, suvremenog Sejde Bajramovića, za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH znači da su bh. Hrvatima prekršena ustavna prava i pogažena izborna volja, rekao je sociolog Ivan Vukoja.

Dodao je i kako je izbor dva bošnjačka člana Predsjedništva zapravo akt pravnog nasilja nad Hrvatima budući da su Hrvati doslovno izbačeni iz Predsjedništva BiH.

“Nužno je spomenuti da je izbor Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsedništva BiH akt brutalnog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, odnosno njegovog temeljnog načela – načela konstitutivnosti naroda. Konstitutivnost podrazumijeva i zahtijeva međusobnu jednakopravnost konstitutivnih naroda. Činjenica je pak da ćemo sada u Predsjedništvu imati dva bošnjačka člana Predsjedništva, jednog srpskog i niti jednog hrvatskog predstavnika. To nam govori da Hrvati nisu jednakopravan narod u BiH”, izjavio je Vukoja.

Pozitvna je i sretna okolnost ovih izbora i za Hrvate i za BiH, dodao je, činjenica da su stranke HNS-a BiH ostvarile dobar izborni rezultat na svim razinama vlasti u zemlji.

“Ovaj rezultat jamči da ni u kakvim kombinacijama legitimno izabrani hrvatski politički predstavnici neće biti izbačeni iz vlasti na razinama FBiH i BiH”, rekao je Vukoja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare