Published On: Sri, svi 26th, 2021

VUKOJA: Dekonstituiranjem Hrvata ruši se mirovni sporazum, tzv. građanske stranke su lijevo krilo velikobošnjačkog unitarizma

Proces dekonstituiranja Hrvata aktivno se provodi još od tzv. amandmana Roberta Barrya iz 2000. godine. Vrhunac tog procesa bili su Petrichevi “amandmani iz zračne luke” 2002. godine. Bošnjački unitaristi htjeli bi na izborima 2022. godine izvršiti “završne radove” na ovom projektu i potpuno politički marginalizirati Hrvate u FBiH.

Kaže ovo Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar za Glas Srpske povodom sve češćih najava pojedinih bošnjačkih političara kako će na narednim Općim izborima u BiH Hrvate poslati u oporbu, ali i izjava člana Predsjedništva Željka Komšića koji je rekao da vjeruje kako će ponovo pobijediti Dragana Čovića na izborima.

“S obzirom na to da je Ustavni sud BiH konstitutivnost Bošnjaka, Hrvata i Srba proglasio temeljnim načelom Ustava BiH, a time i cijelog Daytonskog sporazuma, oni koji zagovaraju i provode politiku dekonstituiranja Hrvata morali bi znati da time krše međunarodni mirovni ugovor i Ustav BiH. A onda, shodno tome, snositi i posljedice za rušenje ustavno-pravnog poretka, ugrožavanje mira i mogući raspad države. Izjave Komšića su irelevantne, jer on nije autonoman politički subjekt nego samo dio tog projekta. Bez podrške onih koji su osmislili i vode taj projekat on bi bio potpuno beznačajan politički faktor, a ovako je samo politički klauvn i trbuhozborac velikobošnjačkog unitarizma”, rekao je Vukoja za Glas Srpske.

Govoreći o udruživanje “građanskih” stranaka iz FBiH, istaknuo je kako su tzv. građanske stranke uglavnom samo lijevo krilo velikobošnjačkog unitarizma.

“Svojevremeno sam unitarističku agendu u BiH slikovito opisao kao ideološko-politički konstrukt koji ima bošnjačku bazu, bosansku nadgradnju i građansku fasadu. Od silne ljubavi prema BiH, ironično i slikovito rečeno, ne primjećuju da BiH ne može normalno prodisati od siline njihova zagrljaja.”

Prokomentirao je i što se to krije iza Komšićeve izjave kako je Dragan Čović miljenik šefa delegacije EU u BiH Johana Satlera

“(Krije se) strah i svijest da sve više međunarodnih predstavnika u BiH uviđa da politika koju provode Komšić i njegovi unitaristički mentori i sponzori vodi prema produbljivanju nepovjerenja između konstitutivnih naroda, dezintegraciji društva te gubitku povjerenja u državu i njene institucije, što sve skupa opasno dovodi u pitanje smisao, stabilnost i održivost BiH.”

Novinar Glasa konstatirao je kako se često se od bošnjačkih političara može čuti kako će Čović i Dodik blokirati izbore. Zanimalo ga je hoće do toga i doći, te može li se iz ovog zaključiti kako SDA neće odustati od svojih ultimativnih stavova vezano za izmjene izbornog zakona?

“U pitanju je, naravno, klasična zamjena teza. Oni koji svojim politikama krše Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum, odnosno, oni koji odbijaju provesti mjerodavne odluke Ustavnog suda BiH najodgovorniji su za političko stanje u kojem se nalazimo. Ukoliko se ne vrate u okvire Daytona i Ustava BiH, oni će biti odgovorni ne samo za blokadu izbora nego i za urušavanje ustavno-pravnog poretka. Nadam se da će SDA, kao vodeća bošnjačka stranka, što prije shvatiti kako to što rade Hrvatima nije dobro ni za bošnjački narod ni za državu BiH”, rekao je Vukoja u razgovoru za Glas Srpske.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x