VUKADIN tvrdi da je nedopustivo da se četiri puta nameće Komšić. Baš lijepo od njega..

Napomena: HDZ i Vukadinova stranka su dio izvršne piramide vlasti. Komšić također. HNS ne ruši Komšića. Komšić se ne može početi rušiti bez prvog pravnog poteza. Prvi potez njegovog rušenja je deklaracija Hrvata u Domu naroda kojom mu trajno i permanentno oduzimaju predsjednički veto. Ustavni sud nakon tog dužan je smijeniti Komšića. Ako to ne urade Hrvati izlaze na ulice. Međutim prije izlaska naroda na ulice HDZ i HNS moraju izglasati ovu deklaraciju. Ulice su na narodu, na nama a politička borba na HDZ-u i HNS-u. Zašto HDZ i HNS ne povlače ovaj potez za koji ih godinama molimo? 

 

 

BiH je formalnopravno međunarodni protektorat, htjeli mi to priznati ili ne. Stranci u BiH su činjenica, kazao je to u Dnevniku D Federalne televizije Ivan Vukadin, premijer Hercegbosanske županije i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka.

Bilo kakva nametanja visokog predstavnika nikad nisu rješenje, smatra Vukadin, naglasivši kako je to uvijek na štetu nekoga.

– Po prvi put smo imali nametanje visokog predstavnika koje nije bilo isključivo na štetu hrvatskog naroda. Ja sam i tada rekao da nisam sretan kad on treba intervenirati i kad se mi ne možemo dogovoriti i da nam je potreban međunarodni arbitar.

Nova Vlada HBŽ

Uvjeren je da će do kraja ove godine biti izabrana nova Vlada Hercegbosanske županije. Dodao je kako su u postojećoj koaliciji donijeli odluku da sa svima razgovaraju.

– Uz HNŽ i SBŽ, HBŽ je treći s posebnim režimom gdje je za sastavljanje vlade potrebno dvije trećine. I to nikad nije bio jednostavan i lak posao i neće biti ni u budućnosti. Svaki put se čekalo predugo na sastavljanje vlade u ovim županijama s posebnim režimom. Nama je od 25 zastupnika u HBŽ, 17 ruku potrebno za sastav nove vlade. Na posljednjoj sjednici skupštine, rukovodstvo je mene potvrdilo za mandatara. Mi u postojećoj koaliciji (Hrvatski nacionalni pomak- HDZ 1990, op. hms), naslijeđenoj iz prošle vlade koja sada radi u tehničkom mandatu, imamo 14 ruku. Potrebne su još tri ruke da bismo napravili novu vladu – pojasnio je.

Na pitanje koga vidi kao najoptimalnijeg partnera u budućoj skupštinskoj većini, odgovara:

– I SDA i SDP su već u koaliciji. Zastupnici koji su preostali su iz nekoliko stranaka. HDZ BiH je imao pet ruku nakon izbora, sada se dogodio jedan prelazak, jedna osoba se proglasila nezavisnom zastupnicom. Mi smo preliminarno popili prvu kavu s HDZ-om dan nakon sjednice skupštine. Razgovarali smo o mogućoj suradnji i nastavit ćemo te razgovore. Razgovarali smo i s pojedinačnim zastupnicima, Avdijom Đugumom koji je član SDP-a, ali nije bio u ovoj većini, s predstavnicima SNSD-a, još nam ostaje razgovarati s Josipom Tomićem, bivšim članom HRS-a. Zvat ću i Josipa Perića koji ima dva zastupnika.

Upitan o zbivanjima u HDZ BiH, odnosno činjenici da je dosta mladih snaga napustilo stranku, kaže da te probleme treba rješavati vodstvo HDZ-a.

– Ja sam 30 godina bio član HDZ BiH. Sve što se tamo događa ne želim komentirati. Želim im uspješan rad u budućnosti i siguran sam da će, kao najjača stranka u hrvatskom narodu, uspjeti nadići sve probleme.

Potencijali Hercegbosanske županije

Govorio je i o potencijalima Hercegbosanske županije.

– Kad govorimo o potencijalima Hercegbosanske županije i obnovljivim izvorima energije, treba jasno reći da prva dva vjetroparka koja su napravljena na području BiH, napravljena su u HBŽ, u Općini Tomislavgrad. Adminstracija je spora, ali nije ništa sporija u odnosu na druge države. Ono što je otežavajuća okolnost je sve ove potencijale staviti u sustav. Kako tu proizvedenu energiju prenijeti do krajnjeg korisnika. Ono što je nedostatak Hercegbosanske županije je prijenosna mreža. To je ono o čemu bi državna, odnosno Federalna vlada, trebali povesti računa. Dosada nisu pretjerano vodili računa. Ako se to ne dogodi, i dalje ćemo pričati samo o potencijalu – pojasnio je Vukadin.

Dodaje da svaka razina vlasti treba osluškivati koje su potrebe gospodarstva.

– Dobra vlast bi trebala ići ruku pod ruku s gospodarstvom. Bez toga, bojim se da ćemo još dugo tapkati u mjestu. Mi smo opredjeljenja da pratimo što je potrebno gospodarstvu, imamo programe koje usvajamo na vladi i pomažemo onoliko koliko su proračunske mogućnosti. Ova vlada je u ove tri godine mandata uspjela za 130 posto povećati poticaje poljoprivrednoj proizvodnji. Mogućnosti ima, treba ih znati iskoristiti. Treba biti otvoren prema ljudima koji dolaze s idejama. Domaćim gospodarstvenicima vrata trebaju biti širom otvorena, jer teško da će doći strani kapital u nekom značajnijem iznosu u Kanton 10.

Federalizacija države

Pojasnio je i što podrazumijeva federalizacija države, koju u programu ima stranka na čijem je čelu, Hrvatski nacionalni pomak:

-Federalizacija BiH je jedino rješenje, ako znamo da je BiH multinacionalna. Sastoji se od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Put BiH prema euroatlantskim integracijama i EU je federalizacija cijele države po europskom principu. Imamo dobrih primjera u EU, kao što je Belgija, ili Švicarska, koja nije dio EU”.

Istaknuo je da je nedopustivo je da se četiri puta bira nelegitimni predstavnik hrvatskog naroda.

– Konstitutivnost je nešto što ljudi u BiH ili ne razumiju, ili ne žele razumjeti. Najveća odgovornost je na onim najmnogobrojnijim. Oni trebaju razumjeti da je narod konstitutivan pa makar bio samo jedan član tog naroda. Konstitutivnost je temelj ustava BiH. Mislim da je miješanje jamaca Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH potrebno i dobrodošlo, zato što su u vremenu potpisavanja sporazuma te države jamčile za opstojnost BiH, ali ne u ovakvom obliku. Od 1995. do danas se puno toga izvornog što je u Daytonu potpisano i kroz izmjene nametnute od strane visokih predstavnika izbornog zakona, događalo na štetu konstitutivnosti hrvatskog naroda. Predstavnici Republike Hrvatske su jedini zagovornici puta BiH u EU, i držim da imaju pravo to komentirati – zaključio je Vukadin./HMS/