Published On: Sri, kol 31st, 2016

Vuk Jeremić treći u utrci za glavnog tajnika UN-a

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić zauzeo je treću poziciju u trećoj rundi neformalnog glasovanja za novog glavnog tajnika UN.

Antonio Guteres, Miroslav Lajčak, Vuk Jeremić i Irina Bokova su u najužem krugu za nasljenika Ban Ki Moona, a treći krug izjašnjavanja o kandidatima za novog glavnog tajnika završen je sinoć u Vijeću sigurnosti.

Jeremić je na Twitteru zahvalio za ohrabrenje da nastavi u četvrtu rundu izbora za glavnog tajnika UN.

Sa sedam glasova podrške kandidaturi, pet negativnih i tri suzdržana Jeremić dijeli treće mjesto sa Irinom Bokovom iz Bugarske, javili su beogradski mediji.

Vodi bivši premijer Portugala Antonio Guteres, koji je dobio 11 pozitivnih glasova, tri negativna i jedan neodlučan, dok je na drugom mjestu za sada slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak sa devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodlučan.

Jeremić je u treći krug ušao sa druge pozicije, iza Guteresa, uz činjenicu da je na prethodnom glasovanju jedini smanjio broj negativnih glasova.

Broj kandidata smanjen je sa 12 na 10, jer su hrvatski i crnogorski kandidati, Vesna Pusić i Igor Lukšić, odustali.

Poslije sinoćnjeg glasovanja bit će formirana rang lista četiri kandidata – prema broju i jačini podrške koju imaju u Vijeću sigurnosti..

Ako se nešto ne promijeni prije službenog glasovanja u listopadu, sljedećeg mjeseca slijedi još jedno neslužben odmjeravanje snaga.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x