Published On: Sri, lis 2nd, 2013

Vučićev cilj: Počistiti Dačića!

Jedan čovjek zna kada će biti izbora u Srbiji, ali ni on još uvijek nije siguran. Ovim riječima je izvor “Vijesti” iz jedne od partija vladajuće koalicije definirao sve češće medijske priče o izvanrednom izlasku građana Srbije na birališta za republičku vlast. Izbori jesu sve izvjesnija opcija, ali su, kaže naš sagovornik, obrti u kombinatorici kada i kako ih raspisati gotovo svakodnevni.

Trenutna opcija Aleksandra Vučića jeste da ih raspiše krajem godine. Nije isključeno da i kada prelomi izborni datum, vicepremijer odluči igrati “na faktor iznenađenja”, čak i za Koalicin partnere. U prilog skorom glasovanju građana idu i sve glasnije najave naprednjaka o bespoštednoj borbi protiv korupcije koja neće štedjeti ni stranke u vlasti.

 
– Iza toga se krije udar na socijaliste, odnosno sve afere koje zbog koalicijske

simbioze SNS i SPS još uvijek stoje u ladici – kaže naš izvor.

 

On dodaje da je udar već krenuo s istragom u Srbijagasu čiji je direktor potpredsjednik SPS Dušan Bajatović, a da neće biti pošteđeni ni partijski kadrovi u rukovodstvu Galenike i drugih poduzeća gdje je bilo malverzacija. Prema riječima našeg sugovornika, cilj je premijer i lider SPS, da se “istjera na čistac” priča bez epiloga o 130 diskova koji su navodno dokaz o vezi Dačića s Rodoljubom Radulovićem, poznatijim kao Miša Banana, bliskim suradnikom narko-bosa Darka Šarića.
Da je Vučić već krenuo u predizbornu kampanju pokazuje njegov gotovo svakodnevni obilazak mjesta po Srbiji i najavljeno čišćenje neaktivnih partijskih kadrova u lokalu.Vicepremijer je i glasno izgovorio da Srbiji izlazak na birališta nije potreban jer bi zaustavio reforme, ali ipak nije isključio mogućnost izvanrednog izlaska na birališta.

 

Razlog je pronašao, kako tvrdi, u nemogućnosti da se radi u atmosferi u kojoj se svaki dan napada, maše izborima i neupitni legitimitet dovodi u pitanje.
Socijalisti se, prema riječima portparola Đorđa Milićevića, izbora ne plaše i za njih su uvijek spremni, ali smatraju da ima važnijih poslova u interesu građana Srbije.
– Ne želimo da vjerujemo da u čitavoj priči ima političke kampanje koalicijskih partnera. Zahtjev za izvanrednim izborima došao je od oporbe, ali je poznato da se raspisuju kada Vlada nema rezultate ili je bez većinske potpore, a nijedan od tih uvjeta nije ispunjen – kaže on.