Published On: Sub, velj 23rd, 2013

Vučić za zajedničko istupanje regije prema investitorima

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocjenio je danas da bi regija trebala zajednički da istupa prema trećim tržištima i potencijalnim investitorima, javlja Tanjug.
On je kazao kako je u razgovorima s šefom crnogorske diplomacije Igorom Lukšićem i zamjenikom hrvatskog premijera Nevenom Mimicom u Berlinu iznio namjeru o zajedničkom istupanju na treća tržišta i ka investitorima.
Vučić je u izjavi novinarima izrazio uvjerenje da će s Crnom Gorom tako biti i urađeno, ali kako cilj da se u to uključe još neke zemlje.
Jer kada budete rekli da umjesto 7,5 milijuna imate tržište od 13 ili 15 milijuna dobijate brojne grantove i olakšice koje ne biste dobili. Također i razgovori s bankama će biti nesuporedivo lakši kada imamo zajedničke projekte“, objasnio je Vučić.
On je dodao kako će se time pokazati da se regija više ne ponaša u političkom interesu kako je to bio slučaj ranije, “gdje smo pričali samo o suvernitetu”.
Sada govorimo o ekonomiji, da poštujemo jedni druge, da imamo najbolje moguće prijateljske odnose i hoćemo da osiguramo što više investicija za naše zemlje“, poručio je Vučić dodajući da će se u skladu s tim i ponašati.
Mislim i očekujem da u danima, nedjeljama i mjesecima koji dolaze građani Srbije dobiju veoma pozitivne vijesti, a jedna od njih bi bila dobivanje datuma za početak pregovora s EU. U tom smislu, još važnija vijest za građane Srbije bi bio dolazak brojnih njemačkih investitora. I o tome smo razgovarali, i neki najavljuju svoj dolazak“, rekao je on novinarima u Berlinu.
I državni tajnik u Ministarstvu obrane Njemačke Christian Schmidt, na prijemu Veleposlanstva Srbije, rekao je, kako je podsjetio Vučić, da Srbija napreduje i da je sve kredibilnija i bliža EU, ali i u sve boljim odnosima s Njemačkom.
Vučić je dodao kako njemački sugovornici, a tako ni ministar obrane Thomas de Maiziere, šef diplomacije Guido Westerwelle, a niti poslanici u Bundestagu nisu spomenuli priznanje neovisnosti Kosova od strane Srbije.
“Njemačka je priznala neovisnost, a kao što mi nismo to spominjali jer znamo što je politika Njemačke, ni oni nisu spominjali nama jer znaju što je politika Srbije”, zaključio je Vučić, koji je predvodio izaslanstvo koje su činili potpredsjednica Vlade Suzana Grubješić, vanjskopolitički savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić i predsjednica skupštinskog odbora za europske integracije Milica Delević.