Published On: Tue, Sep 1st, 2015

Vučić više zabrinut za BiH nego za albansko-sprske odnose

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bledu da ga više brine sve što se događa u BiH nego albansko-srpski odnosi.
Sudjelujući na Strateškom forumu u Bledu, Vučić je rekao da je BiH njegova najveća briga.
Vučić je na panelu “Novi globalni poredak: konfrontacija ili partnerstvo” kritizirao sporost sa kojom se Europa suočila i reagirala na migrantsku krizu, te ukazao da se na takozvano sveobuhvatno riješenje čeka već šest mjeseci.
“Srbija i njeni građani `europskiji` su od samih Europljana kada je riječ o migrantskoj krizi”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija sprmna da preuzme svoj dio odgovornosti u okviru zajedničkog, sveobuhvatnog riješenja. 
On je rekao da su trenutno samo Grčka, Makedonija i Srbija suočene sa velikim problemom migracije u regije, te dodao da očekuje da će EU uskoro izaći sa sveobuhvatnim rješenjem.
Vučić smatra da je Europi trebalo previše vremena da reagira, podsjećajući da je mnogo razgovarano o raznim krizama, kao što su sirijska, ukrajinska i druge, a da nijedan problem nije riješen.
On je izrazio nadu da će EU biti svjesna da je bolje da se suoči sa konkretnim pitanjima, a tako i izazovima na zapadnom Balkanu, prenose beogradski mediji.
Premijer Srbije je ukazao da su veliki ratovi počinjali u regiji zapadnog Balkana, a ne u Ukrajini, koja je u fokusu, a za čije rješavanje nije optimista.
Prethodno je Vučić na svom Twitter nalogu napisao da će Srbija prihvatiti jedan broj migranata i da je to čini više Europljanima od nekih drugih.