Published On: Wed, Sep 13th, 2017

VUČIĆ U IZVANREDNOM “OBRAĆANJU NACIJI”: Od Kosova ovisi naša sadašnjost i budućnost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u večerašnjem izvanrednom “obraćanju naciji” kazao je da “od listopada kreće nova faza unutarnjeg dijaloga oko Kosova”, te da od toga ovisi “sadašnjost i budućnost Srbije”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Prije nekoliko mjeseci, pozvao sam javnost naše zemlje da počnemo govoriti o Kosovu i Metohiji jer je to suština naše političke sadašnjosti i budućnosti. U ovisnosti od Kosova, imat ćemo manje ili više sigurnu sadašnjost i budućnost. Zadovoljan sam što su do sada neki iznijeli podršku, ali i kritiku. Večeras sam izašao pred vas jer jer vam želim reći da od listopada krećemo u novu fazu dijaloga – rekao je on u izvanrednom obraćanju srbijanskoj javnosti.

Predsjednik Srbije je naveo i da je pripremljen izvještaj o svemu što je do sada urađeno tijekom protekle četiri godine o dijalogu oko Kosova, te kako će dijalog biti nastavljen uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih faktora.

– Važne su nam sve politike koje se tiču Kosova i Metohije, jednog od ključnih pitanja za budućnost Srbije – rekao je Vučić i precizirao da, prema procjenama, na Kosovo sada živi između 110.000-120.000 Srba.

Vučić je naveo da taj dijalog treba biti “na više razina” , “kroz koncentrične krugove”, “odgovoran” i s “jasnim ciljevima”.

Zamolio je Vladu Srbije da pomoge u koordiniranjuu pojedinih skupova, dodavši da je razgovorao o tome s premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada to uraditi. Predsjednik Srnije je naveo da, kada god ide u Bruxelles na razgovore “ima mučninu u stomaku”.

Kazao je da nije utjecao na odluku “Srpske liste” da uđe u kosovsku vladu Ramuša Haradinaja, te da je ovo prvi put da Albanci ne čine većinu u Skupštini Kosova. Odgovarajući na pitanje novinara, on je rekao da je Haradinaja vidio samo jednom, i to u Haagu, kada je išao kod Šešelja, i to iz daljine, kako “šeta hodnikom”./HMS/