Published On: Sub, srp 16th, 2016

Vučić sazvao hitan sastanak vlade zbog situacije u Turskoj

Srpski premijer Aleksandar Vučić sazvao je noćas sastanak u vladi Srbije u povodu događaja u Turskoj, a po ocjeni ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, sastanak bi mogao potrajati do duboko u noć jer situacija u Turskoj može imati dalekosežne posljedice i na Srbiju – od migrantske krize do sigurnosti i drugih sigurnosnih izazova.

Srbijanski državni organi, kako je najavio ministar Stefanović, u subotu će tijekom prijepodneva poduzeti mjere “zbog sve teže situacije” glede migrantske krize “i izazovima u vezi s terorizmom i drugim prijetnjama, a kako bi se zaštitili građani Srbije”.

Najnoviji događaji u Turskoj, pitanja u vezi s migrantskom krizom i suprotstavljanje potencijalnim terorističkim opasnostima, bit će tema sjednice Ureda za koordiniranje službi sigurnosti, javila je Radio-televizija Srbije. Osim najnovijih događaja u Turskoj i mogućih utjecaja na stabilnost regije, Ured će razmotriti i probleme vezane uz migrantsku krizu “i modalitete suprotstavljanja potencijalnim terorističkim opasnostima”, navodi RTS.

U subotu se očekuje i obraćanje premijera Vučića građanima Srbije.

“Situacija je ozbiljna, zahtijeva odlučnost i odgovorne mjere”, citirala je agencija Tanjug ministra Stefanovića, po čijoj ocjeni su “brojne strane službe uplele svoje prste u događanja u Turskoj”.

“I mi razmatramo što ćemo poduzeti da naša zemlja bude potpuno sigurna”, poručio je srbijanski ministar unutarnjih poslova. “Potpuno licemjerno zvuči da se udar izvodi zbog zaštite demokratskog poretka i mislim da je svima jasno šta se dešava u Turskoj danas”, zaključio je Stefanović, ne obrazlošivši detaljnije svoju ocjenu.

Turska vojska poručila je u petak navečer kako je preuzela vlast, dok je predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao da će pokušaj udara biti savladan i pozvao građane na ulice.

Konzul Srbije u Istanbulu izjavio je večeras da je situacija u Turskoj, ponajprije u Istanbulu “vrlo konfuzna” i pozvao građane Srbije da ne izlaze na ulice i ostanu u hotelima dok se situacija ne smiri.

Kompanija Air Serbia objavila je da prati situaciju u Turskoj i da zasad redoviti letovi za subotu nisu otkazani./Hina/HMS/