VUČIĆ: Rušenje Daytona može biti pogubno

Beograd, 14. februara 2017 – Lider SNS i premijer Srbije Aleksandar Vucic dolazi na sednicu Predsednistva Sprske napredne stranke (SNS). FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Predsjednik Srbije Aleksandra Vučić smatra da je Dejtonski sporazum ugrožen, te da je proteklih godina mnogo odluka donošeno mimo Daytona, prenosi N1. 

“Prošle su 22 godine, ali Dayton je osigurao mir i plašim se da neki ljudi ne razumiju da je to vrlo krhko i da svako rušenje Dejtona može da dovede do pogubnih posljedica”, rekao je Vučić za TV Pink, dodajući da će Srbija nastaviti da čuva i održava mir i stabilnost u regionu.

Kada je riječ o deklaraciji o očuvanju srpskog jezika i kulture, Vučić je rekao da je dosta napisano i da tekst usaglašavaju njegov i kabinet entitetskog predsjednika Milorada Dodika, a poslije toga i premijera Srbije Ane Brnabić i premijera RS-a Željke Cvijanović.

Nakon toga, rekao je on, ići će se na usvajanje teksta.

“Šta me briga što su neki napali deklaraciju. Oni niti su pročitali Memorandum niti Garašaninovo `Načertanije`”, rekao je Vučić i naveo da nikada neće dozvoliti da neko zabranjuje da parlament Srbije donese jedan opštepravni politički akt.

On je rekao da mu je ministar pravde Srbije Nela Kuburović nakon nedavne posjete Haagu i srpskim haškim optuženicima i osuđenicima prenijela pozdrave svih njih, među kojima i Ratka Mladića.

“Pitao sam je kakvo je zdravstveno stanje generala Mladića. Rekla je da ne izgleda dobro”, naglasio je Vučić. /HMS/