Published On: Fri, Feb 17th, 2017

Vučić: Revizija tužbe loša za odnose BiH i Srbije, Dodik: Pokrenuti krivični postupak protiv Bakira

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je vijest o reviziji tužbe koju BiH pokreće protiv Srbije teška i loša za odnose Srbije i BiH i ocijenio da je ovom tužbom mnogo više izgubila BiH nego što bilo što može izgubiti Srbija.

“Srbija i njeno političko rukovodstvo i Vlada ništa nisu učinili da bi prouzrokovale takvu reakciju Sarajeva. Bez obzira na sve, uvjeren sam da ćemo umjeti da sačuvamo naše državne i nacionalne interese, ali ćemo usprkos svemu, nastaviti da razgovaramo s rukovodstvom u BiH u želji da trajno osiguramo mir na Balkanu”, rekao je Vučić za “Blic”.

Ovom tužbom, ocijenio je on, mnogo je više izgubila BiH nego što bilo šta može izgubiti Srbija.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je danas da će sljedećeg tjedna biti podnijet zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Dodik: Najavljena revizija presude je lažna, pokrenuti krivični postupak protiv Izetbegovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je društvo za prošlost i sukobe, kako bi se ukratko mogao nazvati današnji skup u sarajevskoj Vijećnici pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, potvrda da Srbi u BiH među političkim Bošnjacima teško mogu naći sugovornika za mir, budućnost ili europske integracije.

“Osim što je najavljena revizija tužbe lažna, jer je ne podnosi BiH već samo jedan narod ili dijelovi jednog naroda, ona je i s moralnog i svakog drugog stanovišta neprihvatljiva. Ni prije deset godina nisu postojali dokazi protiv Republike Srbije, oni ne postoje ni danas, iz prostog razloga što Srbija nije ni uradila ono što joj muslimani u BiH pokušavaju staviti na teret”, istaknuo je Dodik komentirajući odluku većine sudionika današnjeg savjetovanja u Sarajevu, kome su prisustvovali predstavnici bošnjačke političke, vjerske i nevladine zajednice, da daju podršku Izetbegovićevoj inicijativi za podnošenje zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

Predsjednik RS-a naglasio je da se od srpskih predstavnika u institucijama BiH očekuje da se pred sudom u Hagu ospori legitimitet revizije pomenute presude, a pred pravosuđem u BiH krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića.

“Indikativno je što tradicionalni zaštitnici i slova i duha Daytona oličeni u OHR i Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, u jednostranom aktu jednog člana Predsjedništva BiH mimo volje, dogovora ili suglasnosti druga dva člana, nisu vidjeli kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, čak ni destabilizaciju prilika u samoj BiH”, istaknuo je Dodik.

On je podsjetio da je referendum u Republici Srpskoj, kao vrhovno demokratsko dostignuće kvalificiran kao prekršaj Daytonskog mirovnog sporazuma i destabilizacija BiH i zapitao kako se onda zove ova samovolja i divljanje u vanjskoj politici BiH, koja se provodi kršeći više zakona zemlje za koju se bore još samo stranci.