Published On: Thu, Apr 25th, 2013

Vučić: Referendum, uz uvjet jedinstva


Beograd – Aleksandar Vučić poručio da je vlast spremna za referendum o sporazumu iz Bruxellesa, uz uvjet da se svi obvežu da će nakon njega prihvatiti odgovor većine.
“U slučaju da Srbi sa KiM u utorak kažu da je to njihov zahtjev i odgovore na ovaj uvjet, referendum će biti za 15 dana”, poručio je on.
“Razjedinjeni ne možemo mnogo. Ako treba, preispitat se narodna volja, ali s jednim ciljem i uz jedan uvjet – to je da izađemo ujedinjeni, odnosno da se svi obvežu da će na kraju biti uz odgovor većine”, rekao je Vučić.
On je više puta istaknuo da raspisivanje referenduma više ne ovisi o vlasti, već od onih koji će dati odgovor na taj uvjet i odlučiti da li će Srbija poslije referenduma biti ujedinjena. To znači, naveo je Vučić, da Srbi s Kosova pristanu da posl ij e referenduma, u slučaju da sporazum bude prihvaćen, sudjeluju u njegovoj provedbi. “To nije pitanja skrivanja iza nečega, jer mi jasno kažemo što hoćemo. Imaćemo čist stav Vlade, većinsku podršku u Skupštini”, rekao je Vučić i ponovio raniji stav da će negativan odgovor na referendumu značiti i pad Vlade i njegovu ostavku. Prvi potpredsjednik Vlade je na konferenciji za novinare istaknuo da je u prošlosti Srbija plaćala cijenu nejedinstvu životima desecima tisuća svojih ljudi, ali i gubljenjem budućnosti i perspektive za narod.“Uvjeren sam da smo donijeli pravu odluku, jedinu moguć, tešku da teža ne može biti “, rekao je Vučić i dodao da se sada” vodi žestoka kampanja u dijelu javnosti protiv sporazuma “.Kampanju je ocjenio razumljivom iz kuta kosovskih Srba, ali je dodao da ona sadrži i brojne nesitinitosti i laži. “Laži govore da dajemo, predajemo i priznajemo Kosovo. To rade razne institucije, pa čak i one koje treba raditi na jedinstvu naroda, one rade na tome da podjele budu što jasnije i što veće i da se dogovori ne postignu “, rekao je Vučić. On je kasnije i izravno spomenuo SPC odgovarajući na pitanje novinara, kada je rekao da je bio razočaran priopćenjem Sinoda i odbacio sve prim edbe na točku 14 briselskog sporazuma. “Nijedna strana više neće dobiti maksimalistički plan, bilo tko koji to tvrdi ne govori istinu. Mi snage za ratničke vojne podvige u ovom trneutku nemamo, nismo u situaciji da se silimo, niti je moguće, niti je realno. Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba, a vidim da ima mnogih koji se lupajući u bubanj kandidiraju za to mjesto “, rekao je Vučić dodavši da su “spremni za to samo ako ne pada kiša, ako je bubanj na Terazijama i ako tuđa djeca idu prolijevati krv”. Vučić je naveo i da je sporazum rezultat toga što je ovo “možda prva generacija političara, koja se odvažila da mijenja sliku o Srbiji kao o lošim momcima”. “Mi smo vodili računa o interesima našeg naroda, o jamstvima za sigurnost, Srbija nije ukidala ne znam kakve institucije. Postoje rješenja koja nisu sjajna, ali postoje rješenja koja su svakako bolja od sadašnjeg faktičkog stanja. Nije ključ ovdje u razumijevanju sporazuma, već u činjenici da je Srbija prvi put poslije devedesetih izašla s formiranim stavom, da prvi put govori o budućnosti, a ne povijesti i da prvi put međunarodna zajednica govori kao da nam nešto duguje. To je povijesni preokret “, rekao je Vučić. Na pitanje koliko će mogući referendum usporiti provedbu sporazuma, on je rekao da na kraju misli da će r jpodešavanja situacije moći samo ubrzati provedbu. “Ovako kako je krenulo , vidi se da će biti muka i muka. Ako treba se obračunavamo, da ucjenjuje, ne pada nam na pamet, to je naš narod … “, rekao je Vučić.