Published On: Pon, ruj 19th, 2016

VUČIĆ: Rekonstrukcija Daytonskog sporazuma problem za sve, važno je da Merkelova ostane…

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je večeras da onaj tko pokušava “raspakirati” Daytonski mirovni sporazum, pravi problem svima bez obzira što, kako je rekao, taj sporazum nije idealan.
“Bojim se svega i svačega ako to netko bude pokušao. Srbja ima obvezu kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma, ali i zato jer ima svoj narod preko Drine. Zato je naše učiniti sve da smanjimo tenzije “, rekao je premijer gostujući na RTS-u.
Srbija podsjetio je Vučić, nije podržala referendum, ali joj, kako je rekao, ne pada na pamet da se miješa. To je, kazao je, racionalno i po tom pitanju su jedinstveni predsjednik Srbije i Vlada Srbije.
“Naša zemlja je dala racionalan, ozbiljan i odmjeren odgovor”, naveo je premijer napomenuvši da postoje stvari o kojima ne može govoriti javno.
Za Srbiju je istaknuo je, stabilnost od sustinskog znčaja.
“Onaj tko proba da otpakira Daytonski mirovni sporazum taj pravi veliki problem svima bez obzira što taj sporazum nije idealan”, naveo je premijer.
Upitan kako “čitati” posjetu predsjednika RS Milorada Dodika Moskvi neposredno uoči referendum, Vučić je rekao da misli da je ta posjeta odavno dogovorena, ali i da ne želi u to da se miješa.
I on je, podsjetio je, imao više sedam, osam susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Vučić je ponovio da nijedan veleposlanik u Srbiji neće voditi politiku zemlje.
“Srbija vodi svoju politiku. Poruke prima svakog dana sa raznih strana, ali Srbija vodi politiku “, rekao je srpski premijer.
“Upravo zato imamo stabilnost i u onom, u čemu je dozvoljeno da se natječemo, mi pobjeđujemo”, kazao je Vučić.
Na opasku da je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najvjerniji sljedbenik Erdogana, da Dodik ide u Rusiju …., Vučić kaže: “Srbija je suverena i neovisna zemlja u kojoj građani odlučuju o njenoj budućnosti. Naš strateški cilj je europski put, ali i da imamo dobre odnose s Rusijom.
Imamo najbolje moguće odnose i sa Kinom, tamo nas zovu naš ” europski Pakistan ”.
Mi smo uspjeli. Mi ne bismo imali ovaj rast da Kinezi nisu uzeli Željezaru “, rekao je Vučić.
Vučić: Kraj vlasti Markel bio bi kraj ovakve Europe
Može se lako dogoditi da bi kraj vlasti Angele Merkel naredne godine značio i kraj Europe kakvu znamo i Europske unije, ocijenio je večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Gostujući na RTS-u, a na pitanje može li zamisliti da bi Merkel naredne godine mogla izgubiti izbore, te kako bi to utjecalo na budućnost Europe, Vučić je rekao da je to sasvim moguća opcija, te da bi to svakako značilo kraj Europe kakvu sada vidimo.
Nama na Balkanu, dodao je, to bi bio poseban hendikep, jer, kako je naveo, “imali smo istu svi ovdje adresu i nekoga tko će da nas pozove i pomogne, a tko će da nas pozove ako se odnosi u Europi promjene.
“Vidimo da se mnogi raduju da ona izgubi, ali ja neću da se radujem, jer ona nas je spasila sukoba i nemira kad je počela kriza s migrantima i kad se ovdje prijetilo sankcijama”, rekao je Vučić i dodao da on jeste lojalan Merkelovoj, ali da tu nije riječ o lojalnosti, već je to pitanje racija.
“Ona je mnogo uložila u Europu, oni imaju suficit veći nego sve druge zemlje Unije, oni su najjača zemlja u Europi, to jednostavno nije za usporedbu. A što se nekome ljulja vlast ne znači uvijek da će se završiti gubitkom izbora”, zaključio je .

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x