Published On: Uto, kol 30th, 2016

Vučić progovorio o referendumu: Ako bude zabrane, umiješat ću se

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić je poručio poslije sastanka s predstavnicima diplomatskog kora i međunarodnih organizacija o situaciji u regiji, da će njegova vlada reagirati “odgovorno i ozbiljno” u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj .
“Nema sumnje da ćemo željeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se is nama konzultiraju ukoliko do takve odluke dođe”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s veleposlanicima stranih zemalja u Srbiji.
On je dodao da nije problem da se nađe s Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem i ostalim srpski predstavnicima, kako bi se vidjelo koja je najmanja šteta za srpski narod.
“Moramo se konzultiramo i razgovaramo da izvučemo najmanju štetu, odnosno najveću korist za naše građane i narod”, rekao je Vučić, dodajući da bi to značilo hitan sastanak, cjelodnevni i noćni, ali da on ne bi da se miješa u bilo što prije takvih odluka.
Jedno od ključnih pitanja u ovom trenutku na relaciji Sarajevo-Beograd je stav Vučićeve vlade prema raspisanom referendumu u Republici Srpskoj o Danu tog entiteta.
Premijer je na signale s različitih međunarodnih adresa da bi trebalo utjecati na predsjednika RS Milorada Dodika da odustane ood referenduma, odgovarao da neće da se miješa u unutarnje stvari BiH.
Sastanak s veleposlanicima i predstavnicima međunarodnih institucija

Sastanak s veleposlanicima i predstavnicima međunarodnih institucija

Nije poznato što se događalo iza zatvorenih vrata s veleposlanicima u Beogradu, ali je premijer danas rekao nešto malo drugačije, mada opet nije jasno poručio da treba odustati od te avanture.
“Očito je da se Beograd i kroz Vučićeve izjave i kroz nedavnu izjavu predsjednika Tomislava Nikolića drži stava da neće da se miješa u odluke koje se donose u Banjaluci, a svi znamo koliki utjecaj Srbija može ostvariti prema Republici Srpskoj. Mislim da je riječ šteta koju premijer spominje u svom izlaganju negdje ključna jer ona posredno najavljuje da od referenduma mogu biti štete, i Republici Srpskoj i Srbiji i po odnose u regiji. štete, za razliku od koristi mogu biti konkretne “, ocjenjuje vanjskopolitički komentator Boško Jakšić.
Premijer Srbije je poručio susjedima nakon susreta s predstavnicima 64 veleposlanstva i međunarodne institucije u Beogradu:
“Jedna od najtežih nedelja je za nama. Zato što sam kao predsjednik Vlade morao prećutim najteže uvrede na račun Srbije. Naša politika će iu budućnosti biti politika maksimalne uzdržanosti, neodgovaranja, neogovaranja i politika šutnje, unatoč kontinuiranoj politici u nekim zemljama regije protiv Srbije . “
Novi povod za političko razračunavanje
Okidač za međusobne optužbe na relaciji Sarajevo-Beograd je obustavljanje istrage protiv 41-ogodišnjeg Almira Medića, glavnog osumnjičenog za prošlogodišnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.Razumljivo je nezadovoljstvo vlasti u Beogradu zbog toga što ni godinu dana nakon kamenovanja premijera Vlade Srbije na komemoratovnom skupu u Potočarima, nitko nije odgovarao, već se jedini osumnjičeni pušta na slobodu.
Tužiteljstvo BiH u pisanoj informaciji, koju smo dobili, o tome zašto je obustavljena istraga navodi kako postoje dva predmeta koji se odnose na napad na premijera Srbije Vučića, da su u jednom od ta dva slučaja obustavili istragu protiv dvije osobe zbog nepostojanja dokaza, a da u Tužiteljstvu BiH postoji aktivan drugi predmet koji se odnosi na napad na premijera Srbije, na kojem se intenzivno radi.
“U okviru navedenih aktivnosti, ispitan je veliki broj svjedoka i pregledana velika količina dokaznih materijala i pregledani dostupni video snimci, iz kojih se ne mogu pronaći dokazi da su osobe protiv kojih je istraga obustavljena, počinile kazneno djelo. Također, javnost treba znati i činjenicu da zbog nepostojanja dokaza, entitetsko pravosuđe u Republici Srpskoj, nije procesuiralo osumnjičene za pokušaj teškog ubojstva, podstrekavanje, ugrožavanje sigurnosti i druga kaznena djela za koja su vodili istragu, a za koja su isključivo nadležni, nakon čega je dokumentacija iz predmeta dana 2016/6/6. godine, dostavljena Tužiteljstvu BiH “, navodi se u informaciji Tužilaštva BiH.
(Video: Napad na premijera Vučića u Potočarima 2015.)

Nakon informacije o odustajanju od istrage uslijedila je salva najtežih optužbi iz Beograda.
Naime, tek što su srpske ministri, po nalogu premijera, prestali se utrkruju s hrvatskim kolegama u međusobnim optužbama, nekomšijski govor preko plota nastavio se ovog vikenda između Beograda i Sarajeva.
Šef diplomacije Ivica Dačić je dolio ulje na vatru ocjenom da puštanje osumnjičenog pokazuje da bošnjački političari u BiH stoje iza tog napada.Odgovorio mu je po rangu mnogo niži političar – poslanik BiH parlamenta Sadik Ahmetović riječima da je Vučić u Potočarima “napao sam sebe, jer je masa reagirala i to nitko nije mogao kontrolirati”.
Uslijedila je nanovo žestoka reakcija s potpisom šefa diplomacije Ivicom Dačićem.“Sve to je neviđeni međudržavni skandal”, što je za Dačića razlog što Srbija “osnovano sumnja da je riječ o režiranom i organiziranom napadu”.
Uključio se i ministar za rad, Aleksandar Vulin, koji je rekao “Vučiću ne mogu oprostiti što je živ”, i da od “sramne odluke” Tužiteljstva BiH još više vrijeđa šutnja međunarodne zajednice.
Vučić treba obuzdati ministre
Vanjskopolitički komentator Boško Jakšić ima poruku za premijera Vučića:
“Čini mi se da bi bilo vrijeme da u okršaju sada sa Sarajevom premijer Vučić, na neki način, obuzda svoje ministre, prije svega Dačića i Vulina, kao što je to učinio nakon razmjene teških riječi na relaciji sa Zagrebom”, ocijenio je za RSE ovim povodom vanjskopolitički komentator Boško Jakšić.
Prema Jakšićevim mišljenju, “ocjene poput ‘pokušaja ubojstva Vučića u Srebrenici’ čine se potpuno neprimjerene, bez obzira što je taj glavnoosumnjičeni u Sarajevu moguće problematično oslobođen odgovornosti”. Epilog je, dodaje Jakšić, “da sve riječi o pomirenju u regiji ovako padaju u vodu”.
Dačićeva teza da su napad u Srebrenici naručili bošnjački funkcioneri za Jakšića su “suviše ozbiljne riječi za koje mora neko da ima neke dokaze, neka čvrsta uporišta kada takve optužbe daje.
Boško Jakšić

Boško Jakšić

“Nažalost, mi smo u ovdašnjem regionalnom prometu navikli da se mnoge optužbe šalju na razne adrese, jednostavno za dnevnu upotrebu da bi se sutradan negdje zaboravile. Međutim, problem je što sve te riječi uvijek ostavljaju neke ožiljke i svoje tragove, i to je ono što ne valja “, smatra Jakšić.
Dakle, napominje Jakšić, “kada bi Beograd bio u stanju prećuti, mislim da bi u Bruxellesu i reagirali na tu nedavnu seriju nacionalističkih ispada u Hrvatskoj”.
“Ali, pošto to nije slučaj i pošto Beograd smatra da mora odmah odgovoriti i uzvratiti, na taj način se stvara situacija da Unija treba upozoriti Hrvatsku, čime bi se stavila na stranu Srbije. To u Bruxellesu nikako ne žele i neće, jer bi to značilo uplitanje i arbitriranje u jednom bilateralnom sporu. Tako da, Beograd upravo radi protiv vlastitih interesa. On svojim reagiranjem sprječava EU da reagira “, zaključuje Jakšić.
Razmena optužbi vezanih za odgovornost za napad na premijera Vučića u Srebrenici, zajednička policijska vježba Srbije i Republike Srpske na Drini, pokušaj amnestiranja Slobodana Miloševića, najavljeni referendum u Republici Srpskoj – pitanja su koja prijete da vrate odnose između Srbije i BiH unatrag.
Da li je Vučićev razgovor s diplomatskim korom u funkciji očuvanja dosadašnjeg statusa Srbije kao faktora stabilnosti u regiji? Naš sugovornik Boško Jakšić upozorava:
“Mislim da se krediti koji su stečeni, jako brzo troše.”

  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Europa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.(RSE)