Published On: Sun, Oct 25th, 2015

VUČIĆ: Prilično se slažemo s Hrvatskom, u Europi vlada poluhisterija, bojim se destabilizacije regije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas novinarima pred odlazak u Bruxelles gdje će se razgovarati o planu za rješevanje izbjegličke krize da Srbija neće podizati zidove prema susjedima, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

On je dodao da se nada da će biti nađeno zajedničko riješenje, da svi vide što se događa u ragiji, ali i među članicama EU.

“Imat ćemo teške razgovore, nikome prijatne…Nadam se sveobuhvatnom riješenju. U te razgovore ne ulazimo s ostrašćenošću, niti se plašimo svoje odgovornosti… Ono čega se plašimo je destabilizacija regije i to nema veze s ovim sastankom i to me brine” rekao je Vučić, kako javlja Blic.

Na pitanje novinara o tome kakav je njegov stav o podizanju zidova na granicama, Vučić je kazao:

– Što god da se dogodi, i ćuskije da počnu padati s neba neće se promjeniti moj stav – Srbija neće podizati zidove – rekao je srpski premijer.

Vučić se požalio kako je su u migrantskoj krizi Srbiji “dali para kao za jednu seosku svadbu u blizini Šapca”.

Vučić je rekao da je Srbija uputila svoje primjedbe na predstavljeni nacrt plana o rješavanju izbjegličke krize, o kojem će danas raspravljati u Bruxellesu, da su i druge zemlje iznjele svoje primjedbe, kao i da je nešto izmijenjen plan stigao jutros.

Kako je rekao, poslana su suprotstavljena riješenja različitih zemalja s Balkana.

– Mi se prilično slažemo s Hrvatskomm, a i oni s nama, a u potpunosti se slažemo s onima što je proslijedila Bugarska.

Prema njegovim rečima, poluhisterija vlada u cijeloj Europi.

“Pogledajte što se događa oko nas. Mislite da će nakon ovokvih odluka biti velike stabilnosti u Makedoniji, Crnoj Gori, u Prištini… U Prištini ‘piju’ suzavac kao što ja pijem vodu. Pogledajte kako se to odrzava na odnose Hrvatske i Slovenije, ili Hrvatske i Mađarske. Mislite da je u Bosni situacija idealna – pa nije. Trebamo naš brod kroz to provući”, rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare najavio i put u Moskvu u ponedeljak, gdje će se zadržati tri dana.

– Želimo unaprijediti suradnju s Rusijom. Zahvalni smo na podršci koju nam pruža Rusija u zaštiti suverinetata i integriteta Srbije – objasnio je Vučić naglasivši:

– Ne smijemo narušiti odnos snaga u regiji, to ne znači da nećemo raditi ništa, da oružje bude proizvedeno u Srbiji, loše je stanje s helikopterima, tražit ćemo pomoć od Rusije na tu temu. Bavit ćemo se kupovinom od Rusa i Nijemaca, ali će se većina proizvoditi ovdje. Mi smo mala zemlja, ali ćemo se potruditi da imamo dovoljno naoružanja da bismo mogli da se odbranimo od mogućih napada i zaštitimo našu zemlju, kaao je srbijanski premijer Vučić./HMS/