Published On: Uto, lip 15th, 2021

Vučić poslije sastanka s Kurtijem: Tražili su da priznam Kosovo

U Bruxellesu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokoj političkoj razini i to između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija kao i šefa diplomacije Europske unije Josepa Borrella i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

– Ne znam ni što bih vam rekao, dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati. Dogovoreno je da se do kraja srpnja nastavi dijalog na najvišoj razini, nadam se d aje to važna stvar koja bi mogla jamčiti mir i stabilnost. Albanska delegacija ne želi ispuniti ugovore koje su Albanci potpisali. Tražili su odmah i da odmah hitno čuju kada ćemo priznati Kosovo i pod tri nazivaju incidentima i produkcijama činjenicu da Srbi žele prisustvovati liturgijama u svojim crkvama jer je to zemljište dato u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića. Albanci ne žele razgovarati o Zajednici srpskih općina, traže kada ćemo priznati kosovsku neovisnost – rekao je Vučić.

Prije zajedničkog sastanka Borrell i Lajčak odvojeno su razgovarali s Kurtijem i Vučićem.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je srbijanska delegacija koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić još jednom danas istaknula posvećenost nastavku dijaloga Beograda i Prištine i spremnost da se ide ka traženju kompromisnog rješenja.

Petković je nakon bilateralnog sastanka srbijanske delegacije s predstavnicima EU – Josephom Borellom i Miroslavom Lajčakom, kazao da je Borrell razumio posvećenost Beograda dijalogu i da je rekao da će i o detaljima trilateralnog sastanka izvijestiti i američkog predsjednika Joea Bidena.

Prema njegovim riječima, Vučić je na to ukazao da je suština i da Srbiju najviše interesira hoće li biti pomaka u samom dijalogu.

– To je za nas ključno i zato smo u Briselu – kazao je Petković i dodao da bi trebalo da se na današnjim sastancima razgovara i o pitanju nestalih, energetici i o velikim temama koje opterećuju odnose Beograda i Prištine.

Predsjednik Srbije oglasio se uoči sastanka s europskim dužnosnicima i poručio da je “dijalog važan”.

– Početak, nadam se, dobrog dana za Srbiju ovdje u Bruxellesu. Dijalog je važan, Srbija je najvažnija – poručio je on u objavi na Instagramu./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>