Published On: Uto, lip 1st, 2021

VUČIĆ OTKRIO: Schmidt će tražiti prijenos novih ovlasti sa RS-a na BIH

SARAJEVO, (Patria) – Komentirajući imenovanje novog visokog predstavnika BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Christian Schmidt jedan od najutjecajnijih njemačkih političara.

Dodao je da razumije i Milorada Dodika, ali da Srbija mora inzistirati na miru i stabilnosti u regiji.

– Nije bilo glasanja u Vijeću sigurnosti, ali neću o tome. Moramo uzeti u obzir interese Srbije. Christian Schmidt je vrlo ozbiljan čovjek, moj je jako dobar poznanik. Jedan je od najmoćnijih političara u Njemačkoj. Mislim da nije čovjek koji mrzi Srbiju i srpski narod. Ali razumijem strahove Milorada Dodika – rekao je Vučić i nastavio:

Srbija mora razgovarati s njemačkim predstavnicima, ali Srbija mora biti i s Republikom Srpskom. Morate imati na umu da Srbija mora čuvati leđa i BiH i RS-u, jer ako Srbija to ne učini, nitko to neće učiniti. Nije lako za RS i nije lako voditi RS. Nema sumnje da će RS biti puno teže. Nijemci će se potruditi da BiH preuzme nadležnosti i ovlasti RS-a i prenese ih na funkcionalnu državu. Ni Srbiji neće biti lako, jer Srbija mora razgovarati s predstavnicima Njemačke, ali uvijek mora biti s RS-om.

Najavio je da će u sljedećih 48 sati imati sastanak s predstavnicima RS-a, ali i s Matthewom Palmerom, zamjenikom američkog državnog tajnika i američkim specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan.

Rekao je da razumije što Milorad Dodik želi, ali da mora i dalje inzistirati na nekonfrontaciji i stabilnosti.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>