VUČIĆ: Osuđujemo stravičan zločin, gnušamo se počinitelja

Hatidža Mehmedović, iz Srebreničkog naselja Vidikovac, danas je tijekom primanja izaslanstava u Potočarima Cvijet Srebrenice, koji simbolizira stradanja Srebreničana, stavila na rever srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću.

Vučić je danas pored drugih dužnosnika iz regije i svijeta stigao na obilježavanje 20. godišnjice od genocida koji se dogodio u Srebrenici.

Nakon dolaska i pozdravljanja s organizatorima komemoracije u Srebrenici te srebreničkim majkama, srbijanski premijer upisao se u Knjigu žalosti postavljenu u Memorijalnom centru u Potočarima.

Hatidži Mehmedović su u srebreničkom genocidu zločinci ubili dva sina, muža i na desetine drugih članova bliže rodbine.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin u Srebrenici, da njegova ruka pomirenja ostaje pružena bez ikakve politike i da Vlada Srbije želi zajednički život s Bošnjacima.

U pismu javnosti, pred polazak u Srebrenicu, premijer Srbije je naveo da ne postoje riječi kojima netko može izraziziti žal i tugu za nastradalima, priopćio je ured za suradnju s medijima Vlade Srbije.

“Moja ruka je pružena, i ostat će takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu”, poručio je Vučić.

“Dvadeset godina je prošlo od stravičnog zločina koji se dogodio u Srebrenici. Ne postoje riječi kojima bilo tko može izraziti žal i tugu za nastradalima, kao i bijes i ogorčenje prema onima koji su taj monstruozni zločin počinili. Srbija, jasno i nedvosmisleno, osuđuje taj užasni zločin, gnuša se onih koji su u njemu sudjelovali i nastavit će ih privoditi pravdi”, naveo je Vučić.

On je istaknuo da je njegova odluka da kao predsjednik Vlade Srbije ode u Srebrenicu “mnogo više od politike i mnogo više od bilo kakvih političkih igara, i od stavova, pritisaka, i onih da dođem, i onih da ne dođem”.

“Moja obveza je da se poklonim žrtvama, to je čin kojim se određujemo prema budućnosti. A ta – naša zajednička budućnost, nikako ne može biti žrtvovana zbog bilo čije, osobne, ili nacionalne sebičnosti. Toga ne smije biti među tolikim grobovima”, poručio je Vučić.

On je istakao da ovdje samo očekuje prosto pitanje – “što da uradimo da nam se ne ponovi?”

Premijer Srbije je istakao da mi želimo, da Vlada Srbije želi, da živimo s Bošnjacima, da zajedno radimo i da počnemo vjerovati jedni drugima.

“Želim, u ime Srbije, dakle, svima nama, i to najiskrenije, budućnost, i mislim da je to, danas i najviše što možemo učiniti za svu nesretnu prošlost. Moja ruka je pružena, i ostat će takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu”, poručio je Vučić.

On je rekao da je to njegova dužnost i sveta obveza i pred onima koji su stradali, i pred onima koji dolaze, da, umjesto njih žive, prenosi Tanjug.

“I jednima neka je vječna slava, a drugima, vječni mir. Sve manje od toga, bila bi uvreda i svim našim žrtvama”, navodi se u pismu premijera srbijanskog premijera Vučića. /HMS/