Published On: Ned, stu 3rd, 2019

Vučić od Rusa želi kupiti oružje koje imaju u Siriji. SAD: Zabrinuti smo

POSEBNI američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da Srbija nabavi rusko oružje, u razgovoru koji je objavila sjevernomakedonska televizija.

“Naravno da smo zabrinuti, ne samo zbog raspoređivanja ruske vojne opreme, nego i zbog mogućnosti da Srbija nabavi velike ruske vojne sustave”, rekao je Palmer za mrežu Elsat.

Američka diplomacija je reagirala na razmještaj S-400 i Pancira prošlog tjedna u Srbiji. Ti su najsuvremeniji raketni sustavi protuzračne obrane dopremljeni u okviru vojne vježbe “Slavenski štit 2019.”

Vučić najavio da Srbija treba te sustave

To je prvi put da su ti sustavi poslani u inozemstvo radi sudjelovanja u manevrima, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Postavljeni su u Siriji gdje su se pokazali djelotvorni.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je u prigodi obilaska vojne vježbe rekao da bi Srbija htjela nabaviti te sustave.

“Mi ih želimo, ali trenutačno je jedina mogućnost da nam ih Rusija ostavi. Nemamo novca da ih kupimo”, rekao je.

Matthew Palmer je rekao da se nada da će Beograd biti “oprezan glede takvih nabava”, natuknuvši da one “nose opasnost ponavljanja režima sankcija” prema Srbiji.

Izaslanik Bijele kuće je istaknuo “čvrstu vojnu suradnju” Sjedinjenih Država i Srbije. “Mislimo da je ona važnija od svega što su Rusi radili s Beogradom”, rekao je.

Vučić je u subotu, reagirajući na Palmerove izjave, ocijenio da one pokazuju “kakav je odnos (SAD-a) prema Srbiji”.

“Bit ćemo oprezni, naravno, jer ne želimo da Srbija bude izložena sankcijama najveće svjetske sile, premda bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne”, rekao je Vučić, a prenio tamošnji tisak.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare