Published On: Sri, ruj 1st, 2021

Vučić o zahtjevu Džaferovića: To je toliko opasno da nemam riječi

Vučić je rekao da velike sile nastoje Srbiju od stjecanja neovisnosti staviti pod kontrolu, “obuzdati je i jačati sve druge“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbiju posjetiti njemačka kancelarka Angela Merkel, ali nije mogao precizirati datum posjeta.

„Vjerujem da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo moći razgovarati i saznati o njemačkom pogledu na Balkan“, kazao je Vučić za TV Pink na Bledu, u Sloveniji.

Vučić je kazao da država ne može brzo napredovati ako ima Njemačku za protivnika, već samo na svojoj strani.

Na Bledu danas počinje Bledski strateški forum, na kojem će sudjelovati lideri zemalja regije, među kojima i Vučić, ali i bošnjački članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao i lideri drugih europskih zemalja i dužnosnici EU, a fokus dvodnevnog skupa bit će na budućnosti Europe.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, Vučić je rekao da je razgovarao s danskim ministrom vanjskih poslova Jeppeom Kofodom, koji je podržao tu ideju o slobodnom protoku ljudi, usluga i kapitala.

‘Otvoreni Balkan ne možete zaustaviti . Narodi žele da slobodno surađivati, boriti se za principe na kojima počiva Europska unija – na slobodnom kretanju ljudi, usluga i kapitala. Ne znam kome bi smetalo da nema granice između Beograda, Skoplja i Tirane“, naglasio je.

Vučić je rekao da velike sile nastoje Srbiju od stjecanja neovisnosti staviti pod kontrolu, “obuzdati je i jačati sve druge“.

„Neki doživljavaju tu inicijativu kao pokušaj da Srbija snažnije dominira u regiji, a ona je samo pokušaj da ljudi bolje žive i surađuju sa susjedima“, dodao je.

„Opasan presedan Džaferovića“

Predsjednik Srbije ocijenio je da je opasan presedan poziv bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića visokom predstavniku u BiH da se Milorad Dodik smijeni  s pozicije člana Predsjedništva, navodeći da Srbija takvu odluku ne bi prihvatila.

Vi želite da netko izvana nameće odluke, da donese takvu odluku bez presedana, koja nije zasnovana na narodnoj volji, da bi se ispunila volja jednog naroda nauštrb drugog naroda, rekao je Vučić.

Neće biti takvih odluka, gotovo sam siguran, rekao je Vučić, uz napomenu da poznaje visokog predstavnika Christiana Schmidta, iako nije s njim bio u kontaktu.

“Srbija to neće podržati i to je naš dogovor s Republikom Srpskom, to je toliko opasno da nemam riječi. Zamislite da je Dodik tražio tako nešto za njih”, rekao je Vučić i uputio molbu da se ne ruše integritet ni Bosne i Hercegovine, ni Republike Srpske.

guest
nije obvezno
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x