Published On: Pet, ožu 14th, 2014

VUČIĆ: Ne želim da se u BiH ponovi Ukrajina

Aleksandar Vučić, vicepremijer Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) izjavio je da je “molio neke bošnjačke političare da sačuvaju stabilnost Bosne i Hercegovine” nakon izbijanja masovnih prosvjeda u veljači, a koji su eskalirali nasiljem i paljenjem bh.. institucija.

On je to rekao gostujući u četvrtak navečer u emisiji “Puls” na BN televiziji.

Vučić je na bijeljinskoj televiziji gostovao uoči izvanrednih izbora u Srbiji zakazanih za nedjelju, 16. ožujka, prenosi Klix.ba .

Podsjetio da je i Milorada Dodika i Mladena Bosića pozvao u Beograd kako bi i od njih zatražio da tada sačuvaju stabilnost bh.. entiteta Republike Srpske (RS), te da im je zahvalan što su došli.

“Ja imam prijatelje u FBiH, među Bošnjacima, političarima, ali se ne miješam u sve te odnose. Ne miješam se, ne zbog toga što možda ne bih mogao ili imao pravo, već zato što želim da poštujem nekakav red i odgovoran odnos prema svima koji se bave politikom s ove strane Drine “, rekao ja Vučić, objasnivši da je to učinio” iako dobro zna koliko narod teško živi i koliko je ljudi gladnih iu Bosni iu Srbiji “.

Rekao je kako ne želi da se Srbiji, ai RS, odnosno cijeloj BiH, desi ono što se desilo u Ukrajini, jer tamo “ništa dobro nije vidio”.

“Daleko im kuća”, rekao je on.

Na pitanje kakvi s njegovi odnosi s aktualnim vodstvom RS, Vučić je kratko rekao da su “uvijek pristojni”.

“Moj posao je da koliko mogu uvijek i na svakom mjestu podržavam RS, da imam dobar i pošten odnos prema BiH, i ja to radim. Odgovorna sam se ponašao i tako ću nastaviti”, rekao je Vučić.

Rekao je da neizmjerno voli RS, jer “polovica moje familije živi u RS, dio u FBiH, a polovica u Srbiji”.

“Rođen sam u Beogradu, ali su korijeni s ove strane Drine”, dodao je.

Govoreći o posjetima Sandžaku, koje je pratilo i podsjećanje na njegovu političku i ratnu prošlost, Vučić je naglasio da se ne stidi što je bio uz svoj narod.

Tijekom intervjua je pozvao građane Srbije da izađu na izbore i glasuju kako žele. Potvrdio je da želi dobiti glas više od svih drugih, ali da ne želi sam vladati Srbijom, kako mu se prigovara.