Published On: Uto, ožu. 5th, 2019

VUČIĆ: Ne isključujem mogućnost da Srbija prizna Kosovo ako dobije nešto zauzvrat

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nagovijestio je danas da ne isključuje mogućnost eventualnog priznanja neovisnosti Kosova, ali je naveo da bi Beograd nešto morao dobiti zauzvrat.

“Prije svega moramo postići kompromis. Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane”, rekao je Vučić u intervjuu talijanskoj agenciji ANSA povodom predstojeće posjete talijanskog premijera Giuseppea Contea Srbiji, u srijedu.

Kazao je da je pitanje promjene granica kontroverzna tema, pošto ne priznaju svi iste granice, ovisno od toga jesu li priznali neovisnost Kosova ili ne.

“Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje građane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa (s Prištinom) koji ne predstavlja poraz nego pobjedu. Pobjedu za budućnost Srbije”, naveo je Vučić.

On je negirao da je ikada imao tajne sastanke s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, što tvrde neki mediji, i opisao je kao “čiste laži” navode o postojanju nacrta konačnog sporazuma između Beograda i Prištine, prenosi agencija Beta.

Ponovio je da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu pristojbe od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, bit će katastrofa. Iako sve izgleda teško i ponekad nemoguće, mi smo odlučni postići kompromis, siguran sam da možemo doći do rješenja uz pomoć naših europskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja”, rekao je predsjednik Srbije.

On je ukazao na oprezan i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na, kako je rekao, “maksimalističke” i “provokativne” mjere Prištine kako ne bi ugrozio mir i stabilnost u regiji.

Vučić je kazao i da cijeni posredničku ulogu šefice europske diplomacije Federice Mogherini, za razliku od Prištine koja je kritična prema Bruxellesu.

“Problemi su između Srba i (kosovskih) Albanaca, ne mogu kritizirati Europu koja je učinila sve što može da očuva mir”, naveo je Vučić./HMS/