Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Vučić napustio Bruxelles: "Odsad razgovaramo drukčije, dosta je iživljavanja!"

Must Read


Srbijanski je premijer Aleksandar Vučić večeras napustio sastanak s Federicom Mogherini i rekao kako se vraća u Beograd.
“Imali smo vrlo težak, otvoren i iskren razgovor. Nisam krio nezadovoljstvo ponašanjem pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske. Ali budući da sam ja odgovoran čovjek i moram brinuti o budućnosti Srbije, a ne da se ponašam kao neki što se ponašaju u regiji, večeras neću davati nikakve dodatne izjave”, rekao je Vučić.
Međuvladina konferencija izmelju EU i Srbije održava se sutra, ali očito bez Vučića i bez otvaranja poglavlja 26. o obrazovanju i kulturi.
Vučić je ranije danas izjavio kako je “dosta hrvatskog iživljavanja” i najavio  bojkot sutrašnje konferencije o otvaranju novih poglavlja u pregovorima.
Europski diplomatski izvori navode kako po pitanju otvaranja poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, imaju primjedbe u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Prema tim izvorima, Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti – prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne čini.
Sve zemlje članice EU-a dosad su se usuglasile da Srbija otvori poglavlja 5 – Javne nabavke, te poglavlje 25 – Znanost i istraživanja, a radna tijela EU-a danas i sutra sastaju se kako bi usuglasila stajališta svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Montažne kuće zamjena za skupe kvadrate

BANJALUKA - Zbog vrtoglavog skoka cijena stanova i struje, stanovnici Republike Srpske sve više posežu za montažnim kućama, što...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -