Published On: Pon, pro 12th, 2016

Vučić napustio Bruxelles: "Odsad razgovaramo drukčije, dosta je iživljavanja!"


Srbijanski je premijer Aleksandar Vučić večeras napustio sastanak s Federicom Mogherini i rekao kako se vraća u Beograd.
“Imali smo vrlo težak, otvoren i iskren razgovor. Nisam krio nezadovoljstvo ponašanjem pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske. Ali budući da sam ja odgovoran čovjek i moram brinuti o budućnosti Srbije, a ne da se ponašam kao neki što se ponašaju u regiji, večeras neću davati nikakve dodatne izjave”, rekao je Vučić.
Međuvladina konferencija izmelju EU i Srbije održava se sutra, ali očito bez Vučića i bez otvaranja poglavlja 26. o obrazovanju i kulturi.
Vučić je ranije danas izjavio kako je “dosta hrvatskog iživljavanja” i najavio  bojkot sutrašnje konferencije o otvaranju novih poglavlja u pregovorima.
Europski diplomatski izvori navode kako po pitanju otvaranja poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, imaju primjedbe u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Prema tim izvorima, Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti – prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne čini.
Sve zemlje članice EU-a dosad su se usuglasile da Srbija otvori poglavlja 5 – Javne nabavke, te poglavlje 25 – Znanost i istraživanja, a radna tijela EU-a danas i sutra sastaju se kako bi usuglasila stajališta svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>