VUČIĆ: Međunarodni predstavnici su mi rekli da je Dodik u pravu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su mu svojevremeno međunarodni predstavnici rekli da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pravu u vezi sa zahtjevima za poštovanje Daytonskog sporazuma.

– Osobno sam razgovarao, kada su me molili da razgovaram s Dodikom oko spuštanja tenzija – ispričao je sinoć Vučić za Televiziju Pink.

On je naveo da je rekao da mu to nije problem, ali da moraju da mu kažu gdje Dodik nije u pravu oko dva zahtjeva koji se tiču poštovanja Daytonskog sporazuma.

– I tada su mi međunarodni predstavnici rekli – da, u pravu je, ali mora proći vrijeme …. Prošlo je više od godinu dana, a oni su nastavili pritiskati Republiku Srpsku, a nisu prihvatili ono što su meni čak rekli. Dakle, ja sam svjedok toga da je bilo istina to da je bio opravdan zahtjev Republike Srpske u tom trenutku. Ali, štoa da radite – rekao je Vučić.

Vučić ja dodao da “sila Boga ne moli”, ali i da se zna da “Bog silu ne voli”.

– Nadam se da ćemo svi zajedno kao narod to moći prevladati – istaknuo je on.

On je rekao da je njegova najveća briga u vezi s Kosovom i Metohijom, kao i da se nada da će stvari preko Drine ići boljim tijekom i da će se umiriti iako je zabrinut za poziciju srpskog naroda u Republici Srpskoj.

Na pitanje može li se dogoditi da Dodik bude uhićen, Vučić je rekao da ne vjeruje da je to moguće, ali da se plaši da takvih ideja negdje ima.

– Ne mislim da je to normalno i ne mislim da je moguće. Ali, plašim se da postoje razne ideje – naveo je on.

Govoreći o izjavi premijera Kosova Aljbina Kurtija da će “Srpska lista patiti”, Vučić je naveo da bi on bio u svim američkim, njemačkim i britanskim medijima da je tako nešto rekao.

– Albancima je sve dozvoljeno. Suštinski ih podržavaju. Važno mi je da nisu rekli da smo krivci i da smo neke ljude izvukli iz pritvora. To je naš posao – dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je njegov najveći strah upravo pokušaj da se Srbima nametne krivica svuda u regiji.

– Imate medijski linč i progon Srba u Crnoj Gori ukoliko se ne žele odreći Beograda … Bilo jasno da se Vlada Crne Gore ne sastavlja tamo – rekao je Vučić./Srna/HMS/