Published On: Ned, lis 18th, 2015

VUČIĆ: “Kosovo kao nezavisnu državu nećemo priznati”

Vučić je naveo da želi uspješnu, modernu i prosperitetnu Srbiju i da će zato raditi više i jače nego ranije jer mu se ka tom cilju žuri više nego ikad.

“I kada pogriješimo u budućnosti, ispravit ćemo stvari i kad padnemo, ustat ćemo ponovo, ali Srbija će biti snažna i uspješna”, rekao je Vučić u Centru “Sava” u Beogradu na obilježavanju sedam godina od osnutka Srpske napredne stranke, čiji je lider.

On je rekao i da je njegova vizija Balkana bez sukoba, bez svađe i ratova.

“Mi hoćemo dobre odnose s Bošnjacima, Hrvatima, Mađarima i svima drugima, ali nikome nećemo dopustiti da Srbiju omalovažava. Mir i stabilnost su naša pobjeda”, rekao je Vučić.

On je rekao da će u tom kontekstu nastaviti pregovore sa albanskom stranom u Bruxellesu, za koje je naveo da nisu nimalo laki.

Premijer je istaknuo da Srbija Kosovo kao neovisnu državu neće priznati, ali da će učiniti sve da se odnosi Srba i Albanca normaliziraju, da se uspostave veze i animoziteti smanje.

Kako je naveo, Srbija će znati i moći sačuvati interese srpskog naroda i bit će stvorena zajednica srpskih općina na Kosovu koja će osigurati bolju budućnost srpskog stanovništva.

“Pregovori nisu laki. Nekada liče na lomljenje ruku i neizdrživi su. Bit će još neslaganja i povišenog tona, ali naš glavni zadatak je da brod stigne u mirnu luku i putnici i građani Srbije moraju dobiti prosperitet”, rekao je Vučić.

Kako je istaknuo, pobjeda i uspjeh Srbije je ono što ga interesira i da Srbija neće biti izolirana, već slobodna i otvorena zemlja.

“Da bi bila jaka, Srbija ne smije biti sama”

Predsjednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija, da bi bila jaka, ne smije biti sama, i poručio da će, unatoč željama nekih koji bi se veselili izolaciji, Srbija ostati otvorena i slobodna država.

Vučić je rekao da Srbija želi biti dio europske obitelji ne zbog njihovog novca, već da bi postala uređeno i demokratsko društvo, ali da istovremeno prijateljstvo s Rusijom nitko ne može uništiti.

Premijer je naveo da će Srbija nastaviti pregovore s kosovskim Albancima, da će na tom putu biti problema, napetosti i povišenog tona, ali da će naša strana uvijek na umu imati sigurnost Srbije.

Navodeći da Srbija neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, Vučić je rekao da će biti učinjeno sve da se odnosi Srba i Albanaca normaliziraju i da se umanje animoziteti iz prošlosti.

“Ali život i pozicija Srbije mnogo su kompliciraniji i mene ne zanima trenutni dojam već krajnji rezultat – pobjeda i uspjeh Srbije, dok su nas laka, jednostavna i populistièka rješenja do sad vodila samo u poraze i tragedije običnih ljudi. Sa takvom politikom smo završili, iako bi se mnogi koji su naučili živjeti u devedesetima radovali izolaciji Srbije, toga neće biti, Srbija će biti otvorena i slobodna zemlja “, rekao je Vuèiæ.

On je naveo da se Srbija nikoga ne plaši, već da vodi promišljenu i racionalnu politiku – politiku budućnosti.

“Poraza smo se nagledali, a danas hoćemo pobjede”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je njegova vizija Balkan na kojem će se svi uvažavati bez međusobnog ugrožavanja, u kojem je moguć slobodan protok robe i dobara, ali da nikom neće dopustiti da ugrožava Srbiju.

“Mir i stabilnost su naša pobjeda”, rekao je Vučić i dodao da Srbija želi dobre odnose i sa Bošnjacima, Albancima, Mađarima, Hrvatima …

Stranačka skupština u siječnju

Vučić je najavio da će SNS u siječnju održati stranačku skupštinu kako bi SNS zamijenio one koji vlast koriste za bogaćenja, umjesto da rade za svoju državu.

“Nažalost i neki od nas pomislili su da je vlast prilika za bogaćenja, za lagodan život, za pogled ka sebi i svojima, umjesto ka narodu i državi. Zato ćemo u siječnju imati stranačku skupštinu da bar dio tih ljudi zamijenimo, vratimo na pravo mjesto , a novim, energičnim i hrabrim ljudima poželimo dobrodošlicu u našu stranku kojom hoćemo da promijenimo stvarnost u Srbiji “, istakao je Vučić.

On je poručio da se ne pozivaju ni na vlast, niti na njega ili stranku kada rade loše i nečasne stvari, jer im to nije ni naredio niti dozvolio.

“Oni koji misle da im stranačke funkcije daju pravo da se ponašaju bahato i osiono, da ne razgovra s narodom, da se ponašaju kao da su iznad običnih ljudi, neće imati mjesta u Srpskoj naprednoj stranci ma kako da se zovu i ma kakve da su im stranačke zasluge i funkcije “, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima to neće biti lak zadatak jer će biti potrebno da se stalno radi na sebi.

“Ali snaga SNS-a je u tome što je u stanju da kritizira, mijenja i popravlja sebe, i to ne kada izgubi narodno povjerenje, pa pokajnički to izgovara, već na vrhuncu svoje popularnosti. To je razlika između nas i svih ostalih”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je zadatak SNS-a moderna, jaka, pristojna i napredna Srbija i da nema vremena za uživanje u postignutom jer se “prilike multipliciraju kada se iskoriste”.

“I kada se iskoristi jedna, rađaju se nove”, zaključio je Vučić.

“Nikolić uvijek može računati na podršku SNS-a”

Aleksandar Vučić zahvalio je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na hrabrosti i tome što je zemlji dao priliku da izađe iz višegodišnje i višedesetljetne krize i poručio da Nikolić dobro radi svoj posao i da će uvijek imati podršku SNS.

“Zahvaljujem Vam na tome što ste imali hrabrosti da uradite ono što nitko od nas nije imao, na tome što ste imali dovoljno poštovanja i uvijek dovoljno ljubavi prema narodu i veliko srce za SNS”, kazao je Vučić Nikoliću na proslavi sedme godišnjice SNS.Vučić je Nikoliću rekao, da kada govori o ljutnjama i onome što ga pogađa, zna koliko ga to boli.

“Zato gledam da u tome nikada i ne sudjelujem i kada o nečemu drugačije mislimo, gedam da prešutim, računam da ste uvijek Vi u pravu i da bolje to vidite, i dalje vidite”, istaknuo je Vučić.

On je Nikoliću obećao da će uvijek moći da računa na ljudsku, političku i svaku drugu vrstu podrške SNS, jer oni smatraju da Nikolić dobro radi svoj poaso.

“Vi nam sudite i kritizirajte nas i zbog nekada pogrešnih riječi koje izgovorimo i pogrešnog stava to je vaše pravo i obveza, a mi ćemo gedati u budućnosti da više i češće prešutimo i da gledamo zajednički u budućnost”, kazao je Vučić u obraćanju Nikoliću.

Obraćanja lidera Srpske napredne stranke i premijera Aleksandra Vučića, završena je svečanost u Sava centru kojom je stranka obilježila sedmu godišnjicu.

Poruke podrške su poslali brojni strani i domaći politiæari, najprije predsjednik Srbije Tomislav Nikolić koji je rekao da nema bolje vlade od vlade naprednjaka, kao ni boljeg premijera od Vuèiæa, kojem je poručio da izdrži jer će biti još teže.

Ministar vanjskih poslova i koalicijski partner SNS u vladi Ivica Daèiæ poručio je da je Srbiji potreban krupan korak naprijed, predsjednik RS Milorad Dodik da će Srpske uvijek biti na strani Srbije, a prisutnima se obratio i Savjetnik Vlade Srbije i nekadašnji kancelar Austrije Alfred Gusenbauer, koji je primijetio da se Srbija veoma brzo mijenja i napreduje, unatoč svim teškoćama i izazovima koji su pred njom.

“Srbija se pokazala u novom svjetlu is novim likom svom narodu, Europi i cijelom svijetu”, rekao je Gusenbauer, dodajući da nema mnogo zemalja u svijetu koje mogu da se suoče sa toliko izazova istovremeno.

“Ali Srbija je pod vodstvom Aleksandra Vuèiæa uspjela to učiniti”, rekao je Gusenbauer.

Sasvim je prirodno, dodao je, da Srbija, ovakva kakva jeste, nastavi put ka europskim integracijama, a da istovremeno održava bliske veze s povijesnim i strateškim partnerima.

“Zato je Srbija na neizbježnom putu ka Europi, putu koji može doprinijeti mnogo, ne samo stabilnosti i sigurnosti u regiji, već cijelom kontinentu”, zaključio je Gusenbauer.

Nazočnima su se obratili i redatelj Emir Kusturica, koji je rekao da u vremenu kad u svijetu vlada trend ukidanja kulture premijer brine io kulturi i državnim sredstvima “kad zaškripi” pomaže i Andriægradu iu Kustendorfu, a zatim i studentica Pravnog fakulteta Sanja Lakiæ, kao i umirovljenica Nadežda Nikolić, koja je posebno zahvalila premijeru Vuèiæu jer brine o najstarijima.

Skupu su prisustvovali brojni veleposlanici, političari, među kojima su bili Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Dragan Marković, Milan Krkobabiæ, Vuk Draškoviæ, predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i drugi.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare