Published On: Uto, kol 7th, 2018

Vučić kaže kako bi ponovio svoje uvrede Hrvatskoj zbog “Oluje”, ali ipak želi dobre odnose s Hrvatskom

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u utorak nakon što je zbog oslobodilačke operacije “Oluja” usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom da Srbija nije uzrok loših odnosa dviju zemalja već “permanetno negativna politika” protiv nje te da bi svoje protuhrvatske izjave opet ponovio, ali da ipak želi dobre odnose između dviju zemalja.

Vučić je na tiskovnoj konferenciji, komentirajući negativna reagiranja hrvatskih dužnosnika i medija na njegov govor u povodu obljetnice “Oluje” rekao kako bi to opet ponovio.

“Na ovu hajku i harangu u hrvatskim medijima protiv mene odgovaram mirnoćom i s osmjehom. Samo da ne vode hajku i harangu protiv (predsjednika SNV Milorada) Pupovca, jer mi nije on pisao govor u Bačkoj Palanci”, rekao je Vučić dodajući da bi ponovio sve iz tog govora koje je “prethodno 10 puta pročitao”, te da bi ga vjerojatno i dopunio da je “unaprijed mogao znati” kako će izgledati proslava “Oluje” dan kasnije u Kninu.

“Sve sam rekao na pristojan način, ne koristeći fašističke pozdrave, što ne mogu reći da nije bio slučaj i u Glini i u nekim drugim mjestima”, rekao je Vučić.

Vučić je ustvrdio da unatoč svemu želi dobre odnose sa Hrvatskom.

“Želim što bolje odnose sa Hrvatskom, mada se vodi kampanja protiv mene. S njima sam uvijek govorio bez uvreda, na dostojanstven način”, rekao je Vučić i poručio hrvatskim dužnosnicma da su “uvijek dobro došli u Srbiju”, te da ne bježi od razgovora “s nekim tko dramatično drugačije misli”.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u utorak priopćilo kako je Vučićeva usporedba s nacističkim režimom zamjena teza jer upravo je režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon II. svjetskog rata.

Izjave o Hrvatskoj u povodu obilježavanja 23. godišnjice vojno-redarstvene operacije “Oluja” su “zlonamjerne i potpuno neutemeljene”, navodi MVEP odbacujući Vučićevu izjavu da je “Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”.

Vučić je u utorak sugerirao medijima u Hrvatskoj da mogu voditi hajku protiv njega, ali da to ne čine i protiv Pupovca, za kojega se hrvatska javnost pita što je uopće radio na skupu u Bačkoj Palanci budući je dio vladajuće koalicije u Hrvatskoj i zašto se nije ogradio od Vučićevih protuhrvatskih izjava. Vučić se zapitao kako bi bilo da se u Srbiji jednom od čelnika hrvatske zajednice u Srbiji Tomislavu Žigmanovu postavljaju provokativna pitanja podržava li ustaški pozdrav “za dom spremni” i manifestacije na kojima se slavi Pavelić.

“Mi to nećemo, mi želimo da se Hrvati u Srbiji osjećaju dobro”, rekao je Vučić i potom naglasio kako, u kontekstu odnosa Srbije i Hrvatske, želi upozoriti na činjenice kojima bi se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mogla ponositi poslije njihovog ranijeg dogovora u pomoći države hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Vučić je potom pojedinačno pobrojao što je sve Srbija učinila sukladno njegovim ranijim dogovorima s predsjednicom Hrvatske i predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji. Nije se dotaknuo neizvršene obveze, zajamčenog mjesta u parlamentu za Hrvate na osnovi sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina iz 2004.

Među ostali, pobrojao je pomoć HKD Jelačić u Novom Sadu, uređenje kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, rješavanje problema mosta u Monoštoru, škola u Sonti i Subotici, mosta u Tavankutu, te ponuđenog rješenja za povrat hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici za koji Srbija nudi najam od jednog eura godišnje na 50 godina, a hrvatska zajednica želi vlasništvo.

Vučić je rekao da je postignut dogovor o većem sudjelovaju Hrvata u pokrajinskim tijelima Vojvodine i da se čeka prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća za četiri osobe, te najavio da će pokrajinska vlada osigurati novac za etno manifestaciju Družijanca./Hina/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x