Published On: Pet, pro. 7th, 2018

Vučić: Iza Kosova čvrsto stoji SAD, nemojte ni pomisliti da ih možemo vojno svladati

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je potpuno u pravu kada kaže da će SAD, što god da se dogodi biti na njihovoj strani, bez obzira koliko Kosovo kršilo međunarodno pravo, izjavio je u petak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te dodao da je krajnje vrijeme da se Srbija pomiri s tim.

On je istaknuo da je odavno jasno da SAD stoji iza Albanaca i da oni ništa nikada nisu radili sami, prenosi Tanjug.

Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila i ne moramo otvoreno uvijek to kazati. Oni imaju još saveznika u Europi. Zato se moramo okrenuti na tvornice, budućnost, da pobjeđujemo pameću, rekao je predsjednik Srbije.

Da sačuvamo ljude i imamo više beba. Da pobijedimo vojno SAD, nemojte niti pomisliti, dodao je.

Podsjetio je kako je Srbija “jednom to pokušavala i nije uspjela”.

Srbija je tada bila napadnuta i dobro znamo što mislimo o agresiji. Dajte da sačuvamo ljude, da imamo više beba, podvukao je Vučić.

Rekao je da ne zna kakve će se sve poruke dalje slati i dodao da zbog toga Srbija mora bježati od bilo kakvih problema, jer je SAD moćan i neće puno brinuti ako udari na bilo koji način.

To su dokazali više puta. Zato je na nama da sačuvamo mir, naše stanovništvo i vitalne interese. Da budemo bahati i silni nad Amerikancima, bilo bi smiješno.Suviše smo mali, kazao je Vučić.

Istaknuo je da nema sumnje da je Haradinaj u pravu da će SAD biti na njihovoj strani, jer su oni priznali nezavisno Kosovo i to je kraj priče za njih.

Oni su vrlo jaki i neće valjda Srbija promijeniti mišljenje SAD-a. Mi nemamo što drugo raditi, stjerani smo u kut. Moramo se sačuvati i zaštititi, naglasio je on.

Rekao je da nije sretan ni zbog izjave američkog veleposlanika na Kosovu Philipa Kosnetta po pitanju formiranja vojske Kosova.

Moje pitanje njemu bi bilo – gdje to piše u vezi vojske, a on bi odgovorio da nigdje ne piše i da ga nije briga, jer su oni priznali Kosovo. Oni se ponašaju po pravilu sile jačeg, a ne međunarodnog prava, rekao je Vučić.