Published On: Uto, stu 27th, 2018

Vučić: Imamo velike ideje, ali ne pada mi na pamet ratovati za Mostar i Sarajevo

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija poslije dugo vremena ima velike ideje, ali da to ne znači da bi on ratovao za Mostar ili Sarajevo i da je potrebno naučiti lekcije iz prošlosti i platiti cijenu.

Srbija poslije dugo vremena ima velike ideje koje polako uspijeva definirati. Bit će još mnogo otpora za to. Teško ćemo objediniti sve naše nacionalne teritorije, gotovo nemoguće, u jednu državu. I ne treba o tome da sanjamo. Ali ono o čemu možemo i smijemo sanjati jeste da ih objedinimo ekonomski i kulturno. Da svi nosimo istu srpsku košulju i govorimo srpskim jezikom, kazao je Vučić.

Lider Srbije rekao je da je veoma značajno da Srbija podiže ekonomiju i jezik.

Kroz našu prošlost trebamo učiti na greškama, obilježavati i boriti se za poštovanje naših žrtava i da ih više ne bude u budućnosti te da čuvamo sve što imamo i gradimo poziciju za bogatiju i uspješniju Srbiju. To je jedino što smijemo. Sve drugo je put u propast i nestanak Srbije i Srba, mišljenja je predsjednik Srbije.

Gostujući na RTS-u istaknuo je značaj učenja lekcija iz prošlosti.

Ja da vodim Srbe da ratuju za Mostar, Sarajevo ili ne znam što, na pamet mi ne pada. Neću u tome sudjelovati nikada. Mi moramo naučiti i sagledati sve svoje teške lekcije iz prošlosti. Ako nismo tada razumjeli, srce nas je vuklo drugačije, za to moramo platiti cijenu i sada voditi odgovornu politiku, dodao je.

On je kazao da Srbima srce i pamet nisu na istoj strani kada je u pitanju Kosovo, jer “srce kaže jedno, a racio nešto donekle drugačije”.

Istaknuo je da je na Kosovu trenutno 91 ili 92 posto Albanaca, koji već imaju potvrđenu državnost od strane zapadnoga svijeta, piše Klix.ba.

Ja vas pitam što ćemo raditi ako dođe do bilo kakvoga sukoba? Da se radujemo što će srpska vojska ući, riskirati sukob s NATO-om, ili da im kažemo “smijete upasti jer nećemo reagirati pa pobijte naš narod’? Pa što mi ostaje na rukama, ili bilo kome od nas? Ili je svima lako pa ćemo prepustiti da netko u naše ime odlučuje, rekao je Vučić dodajući da se zato zalagao za kompromis, prenosi Jabuka.tv

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare